Takács Marika emlékére

Gálvölgyi János és Kovács P. József is megható szavakkal emlékezett meg a korai halállal elhunyt Takács Marikáról, aki a magyar televíziózás egyik ikonikus alakja volt.

Amikor 1957. július 25-én Takács Marika először megjelent a képernyőn, mindössze 18 éves volt, és azonnal népszerűvé vált. A kezdeti hatszáz televíziótulajdonos közönség hamar megszerette a fiatal bemondónőt, aki évtizedeken át a családok részévé vált. Bár énekesnő szeretett volna lenni, a sors úgy hozta, hogy a televíziózásban és a rádiózásban vált ismertté. A ferencvárosi Fáy András Gimnáziumban érettségizett, majd az ELTE bölcsészkarán szerzett diplomát, miközben már rendszeresen láthattuk és hallhattuk a képernyőn és a rádióban.

Gálvölgyi János, aki éveken át dolgozott együtt Takács Marikával, mély tisztelettel és szeretettel emlékezett vissza rá. Elmondása szerint Marika rendkívül népszerű volt, az emberek az utcán is odaléptek hozzá, és istennőként tekintettek rá. Gálvölgyi számára érthetetlen, hogy a Magyar Televízióban nem emlékeznek meg róla. Takács Marika férjével, Kazimir Károllyal is együtt dolgozott, aki a felesége halála után két évvel hunyt el, képtelen volt feldolgozni a veszteséget. Takács Marika 58 éves korában távozott az élők sorából, és a rákkal vívott küzdelemben maradt alul.

A televíziós műsorvezetőként és bemondóként is ismert Takács Marika számos show-műsorban és szilveszteri kabaréban szerepelt, vezette a Táncdalfesztivált, és a Népstadionban is láthattuk. Családjával a Szent István Parkban élt, de hétvégenként a tahitótfalui nyaralójukban pihent.

Kovács P. József, aki szintén a legendás bemondó-generáció tagja volt, szintén csodálattal emlékezett Takács Marikára. Elmondása szerint nagy megtiszteltetés volt számára, hogy a Magyar Televízióban dolgozhatott vele, és családi barátja lehetett. Kovács szerint Takács Marika tiszta lelkű és egyenes ember volt, akivel sokat tanult és beszélgetett. Takács Marika halála mélyen megrázta, és azóta is gyakran gondol rá.