Budapesten járt az Egyesült Államok antiszemitizmus elleni különmegbízottja

Május 7. és 9. között Budapestre látogatott Deborah Lipstadt nagykövet, az Egyesült Államok antiszemitizmus megfigyeléséért és visszaszorításáért felelős különmegbízottja. A Terror Házában és a Dohány utcai zsinagógában is járt, valamint találkozott kormánytisztviselőkkel, a zsidó közösség vezetőivel, a civil társadalom és a sajtó képviselőivel.

Deborah Lipstadt, az Egyesült Államok antiszemitizmus megfigyeléséért és visszaszorításáért felelős különmegbízottja, a magyar fővárosban tett látogatása során aggodalmát fejezte ki a holokauszt történelmi torzításának elterjedésével kapcsolatban. Lipstadt nagykövet kiemelte, hogy az antiszemita szólamoknak nincs helyük a modern politikában, és fontosnak tartja, hogy a vezetők határozottan és habozás nélkül ítéljék el ezt a jelenséget.

A nagykövet hangsúlyozta, hogy az antiszemitizmus nemcsak a zsidó közösséget érinti, hanem a tágabb társadalomra és a demokráciára is veszélyt jelent. Lipstadt látogatása során a Terror Házában és a Dohány utcai zsinagógában is megjelent, ahol a történelmi emlékezet és a jelenkori társadalmi felelősség kérdéseit érintette.

A nagykövet látogatása alatt folytatott megbeszélések során a zsidó közösség vezetőivel, kormánytisztviselőkkel, valamint a civil társadalom és a sajtó képviselőivel is találkozott, hogy megvitassák az antiszemitizmus elleni küzdelem aktuális kérdéseit.