A Balatoni Zöld Minimum bevezetésének javaslata és a régió aktuális hírei

A Nagy Tavak és Vizes Élőhelyek Szövetsége (NTVÉSZ) és a Társaság a Szabadságjogokért Egyesület (TASZ) együttműködésével kidolgozott Balatoni Zöld Minimum célja a Balaton és környezetének ökológiai állapotának megőrzése és a természet-helyreállítási folyamatok elindítása.

A Balaton és környéke hosszú évszázadok óta ember és természet együttélésének eredményeként alakult ki, azonban az utóbbi időben a tóra és környezetére nehezedő nyomás, különösen az ingatlan- és turisztikai fejlesztések miatt, veszélyezteti az ökológiai rendszert. A NTVÉSZ szerint egy új zöld megállapodás szükséges a tó hosszútávú idegenforgalmi hasznosításának és a helyi lakosok életminőségének biztosításához, melynek első lépése a Balatoni Zöld Minimum.

A Balatoni Zöld Minimum javaslatot a NTVÉSZ a TASZ jogi tanácsadása mellett dolgozta ki, amely összefoglalja az önkormányzatok ökológiai kötelezettségeit és jogi eszközeit. A dokumentum célja, hogy a polgármester- és képviselőjelöltek figyelembe vegyék a környezetvédelmet, és a helyi lakosok és civil szervezetek felelős döntést hozzanak a jelöltek támogatásáról.

A javaslatok célja a zöldfelületek és természeti kincsek megóvása, a beépítések növekedésének megállítása, valamint a biodiverzitás megőrzése. A szervezetek arra kérik az önkormányzati választások jelöltjeit, hogy támogassák a zöld minimumot, amely a klímaváltozáshoz való alkalmazkodást és a biodiverzitás megőrzését célozza.

A Balatoni Zöld Minimum konkrét javaslatai között szerepel az új épületek parti sávban történő építésének megakadályozása, a parti sáv bővítése, a víztestek ökológiai állapotának javítása, a zöldfelületek védelme, a tó és táj ökológiai állapotának megőrzése, a strandok klíma-adaptációja, és a településarculati kézikönyvekben meghatározott tájkarakter védelme.

Kun Zoltán, a NTVÉSZ elnöke hangsúlyozza, hogy a Balatont egységes vízgyűjtőként kell kezelni, és az EU Víz Keretirányelv és a Világbank által finanszírozott projektek alapján kell megvalósítani az integrált vízgazdálkodást és a vizes élőhelyek védelmét.

A TASZ munkatársa, Aujeszky Nóra kiemeli, hogy a Balatoni Zöld Minimum fontos eleme az önkormányzatok számára rendelkezésre álló jogi lehetőségek felsorolása, amelyekkel javíthatják a helyi lakosok és turisták életminőségét.

A NTVÉSZ és a TASZ a 2024. június 9-i önkormányzati választások előtt készítette el a Balatoni Zöld Minimumot, és a választások után is együttműködnek az új képviselő-testületekkel és polgármesterekkel, hogy 2025-re létrejöjjön egy Balatoni Zöld Charta. Ebben a folyamatban a Civil EU Elnökségi program is segítséget nyújthat.

A Balaton környékén azonban nem csak a környezetvédelmi kezdeményezések, hanem a kulturális és történelmi események is fontos szerepet játszanak. Idén május 10-12. között Balatonfüreden kerül megrendezésre a Concours d’Elegance autókiállítás és -felvonulás, amely a patinás négy- és kétkerekű járművek szerelmeseit vonzza. A kilencedik alkalommal megrendezett eseményen több tucat különleges autóval és motorkerékpárral lehet találkozni, amelyek között a legrégebbi a 1920-as évekből, a legújabb pedig a 90-es évek végén készült. A BMW Group Magyarország által támogatott, és a FIVA (Fédération Internationale des Véhicules Anciens) által akkreditált esemény a Tagore sétányon és a Vitorlás téren kerül megrendezésre, ahol a látogatók számára ingyenesen megtekinthetők a járművek.

A régió hírei között szomorú esemény is helyet kapott. Oszter Sándor özvegye, Failoni Donatella váratlanul rosszul lett a balatoni villájában. A 77 éves zongoraművész agyrázkódást szenvedett, miután elájult és fejét beütötte. Az orvosok szerint legalább két hétig pihennie kell, és jelenleg is gyengeséggel és fejfájással küzd. A művésznőt lánya, Alexandra ápolja, és bár néha felkel, a helyzete még nem stabil. Reményei szerint hamarosan jobban lesz.