Magyar Péter új pártja: a TISZA

A hvg.hu Egerbe látogatott, hogy megismerje a Tisztelet és Szabadság Pártot, amelyet Magyar Péter vezet a júniusi választásokra. A párt székhelye egy lángosozó felett található, és a mögötte álló személyek között régi politikai motorosokat is felfedezhetünk.

Magyar Péter, a politikai élet új szereplője, alig néhány hónapja lépett színre, és máris saját pártot alapított, a Tisztelet és Szabadság Pártot, röviden TISZA-t, amellyel a júniusi európai parlamenti választásokon kíván indulni. A TISZA-t Szabó Attila és Deák Boldizsár alapította 2020-ban, székhelyük Egerben, a Dobó utcában helyezkedik el, egy lángosozó alsó szintjén.

A Dobó téren járva a TISZA székházát nem nehéz megtalálni, hiszen a párt neve nagy betűkkel van kiírva az épületre, és az EU-s valamint a magyar zászló is lobog rajta. A székház aljában található Bötye nevű lángosozó nem mindennapi, hiszen nemzetközi jelentőségű lángoskölteményeket kínál, és a helyiek szerint az egész épület Szabó Attiláé, aki a TISZA alapító-elnöke.

Magyar Péter a Nemzeti Választási Irodánál kérvényezte a TISZA választási nyilvántartásba vételét, és az RTL-nek adott nyilatkozatában elmondta, hogy több párttal is tárgyaltak, végül a TISZA-t választották, mert a neve és a programja illeszkedik a Talpra Magyarok! közösségének célkitűzéseihez. A párt neve, a Tisza, pozitív és örömteli konnotációval bír a magyar kultúrában és történelemben.

A TISZA másik alapítója, Deák Boldizsár, aki korábban önkormányzati képviselő volt Egerben, a napokban kilépett a pártból. Deák korábban a Schmuck Andor-féle Szociáldemokraták listáján is szerepelt, és polgármesterjelöltként is indult, de később kiderült, hogy hamis ajánlásokkal állítottak jelölteket. A TISZA honlapja szerint a párt másik alelnöke Somodi Erzsébet, aki szintén a Szociáldemokraták listáján szerepelt.

Magyar Péter jelenleg a TISZA alelnöke, míg Szabó Attila továbbra is az elnök maradt. Magyar az RTL-nek elmondta, hogy adminisztratív okokból nem történt meg a vezetőváltás bejegyzése, mivel nem akarták kockáztatni, hogy emiatt lemaradjanak a választásról. Deák Boldizsár szerint Magyar a párt neve miatt választotta a TISZA-t, mivel a tisztelet és szabadság fogalmai, valamint a Tisza folyó neve is pozitív jelentéssel bírnak.