A zuglói óriásberuházás és az állami szerződés feltételei

A Magyar Állam és a Bayer Construct Zrt. közötti szerződés feltárja, hogy az állam csak akkor fizet további részleteket a zuglói irodakomplexumért, ha a cég megállapodik a XIV. kerületi önkormányzattal.

Hadházy Ákos, zuglói országgyűlési képviselő a Transparency International segítségével kiperelte a szerződést, amelyet a Magyar Állam kötött a Tiborcz István üzlettársa által irányított Bayer Construct Zrt.-vel. A szerződés értelmében az állam 244 milliárd forintért megveszi a jelenleg épülő irodakomplexumot, amelynek következtében a beruházó cégnek nem kell bérlőket keresnie az irodákba.

Hadházy szerint a szerződés kiperelése fontos volt, mivel a dokumentum aláírása előtt nem történt értékbecslés, és a végleges tervek sem álltak rendelkezésre. Az állam az aláírást követően 5 nappal már utalta a 10 százalék+áfa foglalót, amely a Bayer-csoportnál marad, ha az államnak mégsem tetszenének a tervek.

A szerződés szerint az állam további vételárrészleteket csak akkor fizet, ha a Bayer-csoport megköt egy településrendezési szerződést (trsz-t) a XIV. kerületi önkormányzattal. A trsz tartalmazná, hogy milyen vállalásokat teljesít a beruházó, és milyeneket nem, valamint hogy az elmaradt vállalások helyett mivel kárpótolja az önkormányzatot.

A trsz-tervezetek változása jelentős: eleinte nem tartalmaztak fizetési vállalást, majd 2023 tavaszán 250 millió forintos, nyáron pedig 2,5 milliárd forintos ajánlatok születtek, de egyiket sem fogadta el az önkormányzat. Dienes János, a kerület korábbi főépítésze szerint a tervezetek egyoldalúan a beruházónak kedveznek, és a fizetési vállalás nem arányos az elengedni kívánt vállalásokkal.

Dienes állítása szerint főépítészi megbízatását azért szüntették meg, mert szakvéleményei nem tetszettek Horváth Csabának, a kerület MSZP-s polgármesterének. Az önkormányzat ezt vitatja, szerintük Dienes nem rúgták ki, csak a kinevezését módosították.

Horváth Csaba szerint az önkormányzat tárgyalási pozíciója nem túl jó a Bayerrel szemben, és a zuglóiak többsége inkább támogatja a trsz elfogadását. Az önkormányzat szerint a korábbi hozzájárulás nagyságrendje nem változott, és továbbra is 12 milliárd forint értékű követelése van. A beruházó a környező utcák felújítása mellett közel 2,5 milliárd forintot ajánlott, de az önkormányzat nagyobb összeget követel.

A Bayer Construct Zrt. 244 milliárd forintot kapna az államtól az irodákért, de az önkormányzat szerint a beruházó által ajánlott 2,5 milliárd forint nem elegendő. Egyes ellenzéki képviselők szerint a megfelelő összeg akár 15 milliárd forint is lehetne.