Andrea Orcel marad az UniCredit vezérigazgatója

Az UniCredit részvényesei megerősítették Andrea Orcel vezérigazgatói pozícióját egy újabb hároméves időszakra, és jóváhagyták a javadalmazási politikát, amely őt Európa egyik legjobban fizetett bankárjává avatja.

A pénteki közgyűlésen a bank tőkéjének több mint kétharmadát, 68,8%-át képviselő részvényesek vettek részt, köztük az amerikai BlackRock vagyonkezelő és az Allianz német biztosító, mint a két legnagyobb befektető.

Andrea Orcel a részvényesekhez intézett írásos megjegyzéseiben kifejtette, hogy nem tekinti magától értetődőnek a vezérigazgatói pozíciót, hanem valamire, amit folyamatosan ki kell érdemelni. Hozzátette, hogy az elmúlt három év során jelentős előrelépést ért el a bankcsoporttal, de az átalakulás még nem ért véget.

Az UniCredit által közölt információk szerint Orcel és a leköszönő igazgatósági tagok által javasolt többi igazgatósági jelölt a szavazatok 91,5%-át kapta meg. A részvényesek 88%-a támogatta a bankcsoport 2024. évi javadalmazási politikáját is, amely magában foglalja a vezérigazgató részvényekben fizetendő fix fizetésének 10,8%-os emelését.

Orcel éves fix fizetése így 3,6 millió euróra nő, teljes javadalmazása pedig 7,5 millió euróról 8,6 millió euróra emelkedik, és amennyiben a célok túlteljesítése történik, a maximális keret elérheti a 10,8 millió eurót.

A héten az UniCredit továbbá bejelentette, hogy az Európai Központi Bank engedélyezte számára 3,085 milliárd eurónyi részvény visszavásárlását.