RTL Sztárbox műsora újabb bírságot kapott

Az RTL televíziós csatorna ismét bírságot kapott a Médiatanácstól, ezúttal a Sztárbox című műsor öt újabb epizódja miatt, amelyeket a testület jogsértőnek talált, így a csatornának harminc millió forintot kell fizetnie. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Sajtó hírei szerint a Médiatanács korábban már kétszer is bírságolta az RTL-t a Sztárbox műsorával kapcsolatban, mivel a műsor két epizódjának sugárzása megsértette a korhatári kategóriák és sugárzási időpontokra vonatkozó törvényi előírásokat.

A Médiatanács szerint a Sztárbox további öt epizódjában is tévesen alkalmazták a 12+ korhatári kategóriát, mivel az erőszakos jelenetek és azok következményeinek bemutatása negatívan befolyásolhatta a kiskorúak személyiségfejlődését. A testület álláspontja szerint ezeket az epizódokat 16 éven aluliak számára nem ajánlott jelzéssel, 21 óra után kellett volna sugározni.

A médiaszolgáltatót a jogsértés tényéről szóló közlemény közzétételére is kötelezték, továbbá az RTL vezető tisztségviselőjére 50 000 forint bírságot szabtak ki a jogsértés ismétlődése miatt.

A Médiatanács ugyanazon az ülésen döntött a Rádió 1-nek kiszabott 7 150 000 forintos bírságról is, amiért a Balázsék című műsorban a műsorvezetők megszégyenítettek egy idős asszonyt, aki az ország karácsonyfáját adományozta. A testület szerint a műsorvezetők negatív magatartásmintát közvetítettek a 12–16 éves korosztálynak, amikor gúnyolódtak az asszonyon.

A Médiatanács megállapítása szerint a műsorvezetők nem tettek semmit azért, hogy ellensúlyozzák a betelefonáló hallgatók által előadottakat, és a műsorrész nyers, közönséges volta miatt a műsort a 16+ korhatári kategóriába kellett volna sorolni, valamint csak 21 óra után szabadott volna közzétenni. A Rádió 1-et is kötelezték, hogy közleményben tájékoztassa a hallgatókat a jogsértésről. A Rádió 1 "vezető tisztségviselőjét" a jogsértés ismételtsége miatt 175 ezer forint bírság megfizetésére kötelezték. A hatóság legutóbb februárban bírságolta meg a rádiót a Balázsék miatt.

A Médiatanács áprilisi ülésén továbbá bírságot kapott a Sárvár Rádió (70 ezer forint) és a Magyar Sláger TV (50 ezer forint) is. Az RTL utoljára februárban kapott bírságot a Sztárbox miatt, akkor 10 millió forintot kellett befizetniük, és a Médiatanács vizsgálatát egyetlen Sztárbox-rész sem úszta meg. A műsor december 10-én fejeződött be.