Mirkóczki Ádám újra megméretteti magát Egerben

Eger jelenlegi polgármestere, Mirkóczki Ádám bejelentette, hogy ismét elindul a polgármesteri székért a 2024-es önkormányzati választáson, ezt az ATV Egyenes Beszéd Voks című műsorában tette közzé. A polgármester a műsorban beszélt arról is, hogy a közelmúltban nyilvánosságra került hangfelvétel kapcsán milyen támadások érték, és ezeket a támadásokat nemtelennek és gátlástalannak nevezte.

A hangfelvétel, amely az Egri Ügyek helyi hírportálra került fel, Mirkóczki Ádámot ábrázolja, amint arról beszél, hogyan akadályozhatja meg a közérdekű adatigényléseket. A felvételt állítólag a Városháza Talponálló Facebook-oldal tette közzé. A polgármester megerősítette, hogy ő hallható a felvételen, ahol többek között olyan kijelentéseket tesz, mint hogy „Nagyjából semmit nem adnék ki” és hogy „pereljen mindenért”, valamint hogy szándékosan kihagy vagy eltávolít bizonyos részeket az adatokból, hogy azok ne legyenek használhatóak.

Mirkóczki Ádám az ATV-ben arról is beszélt, hogy a felvételen feltételes módban fogalmazott, és egy konkrét ügyről, egy konkrét személyről volt szó. Az említett ügy a Lenkey-ház felújításának költségeivel kapcsolatos. A polgármester hozzátette, hogy az adatkérést benyújtó személynek régóta ambíciói vannak Egerben – többek közt polgármester is szeretne lenni –, és most valószínűleg a választás miatt próbálnak botrányt kirobbantani a városban.

Mirkóczki Ádám kifejtette azt is, hogy az adatkérést benyújtó személyről „tényszerűen megállapítható, hogy folyamatosan a hivatali apparátus munkáját akadályozza” azzal, hogy „n plusz huszonegyedszer perel és követel” tőlük olyan adatokat, amelyek valójában nyilvánosan elérhetőek, és már más személynek is kiadták ezeket egyszer.

Én azt gondolom, hogy ha valaki arra használ egy önkormányzatot annak 200 dolgozójával, hogy folyamatosan csuklóztasson, akkor én mért ne mehetnék el olyan értelemben a falig […] hogy ilyen esetben én akkor azt mondom, hogy küzdjön meg a hülyeségért. Hiszen, ha valami nyilvános, akkor azt minek kell kikérni, hogy ő azt dísztáviratba kapja, vagy nem tudom – mondta Mirkóczki Ádám a felvételről.

Feljelentést tesz

A polgármester azt is közölte, hogy az ügyben tett feljelentése már elkészült, aláírta, és pénteken valószínűleg postázzák is. Azzal a kérdéssel kapcsolatban, hogy a jelenlévők közül ki szivárogtathatta ki a felvételt, Mirkóczki Ádám azt mondta, szerinte tudja, hogy ki lehet, de nem szeretné elárulni.

„A Jóisten mentse Egert”

A polgármester ezután közölte: a botrányok miatt egészen mostanáig gondolkodott azon, hogy induljon-e az idei választáson, de végül úgy döntött, hogy megteszi ezt. Hozzáfűzte, hogy a hangfelvételes botrány nem az egyetlen ügy, és ennél is durvább lehet az, hogy a napokban kiderült, hogy köztéri kamerákat a hivatal épületére irányítottak, és a lementett felvételeket illetéktelen személyeknek kiadták. Az így kiszivárgott videók később e-mailben jutottak vissza hozzájuk, de ebben az ügyben még zajlik a hivatalos vizsgálat.

Azok az ellenlábasok, akik most mindenáron nekem kért akarnak okozni, állandóan a botrányt keltik, ők most már ott tartanak, hogy a hivatal egyes munkatársait – vagy naivitásból, vagy nem tudom miből, de – bűncselekmények elkövetésére veszik rá. Ez egy olyan mélypontja szerintem az egri történéseknek, amelyet álmomban nem hittem volna – mondta Mirkóczki Ádám.