Pfizer vakcinagyártó megsértette a szabályozási kódexet

A Pfizer gyógyszergyártó vállalatot bírálta az Egyesült Királyság gyógyszerészeti felügyelete, miután megállapították, hogy az cég öt alkalommal sértette meg a 2019-es szabályozási kódexet. A brit gyógyszerészeti felügyelet (PMCPA) szerint a vállalat félrevezető állításokat tett közzé a Covid-19 vakcinájáról a közösségi médiában, és egy nem engedélyezett gyógyszert népszerűsített.

A PMCPA vizsgálata egy 2023 februárjában benyújtott panaszt követően indult, amely a Pfizer több vezető munkatársának, köztük Dr. Berkeley Phillips, a Pfizer UK orvosi igazgatójának közösségi médiában közzétett bejegyzéseire vonatkozott. A posztokban a cég Covid-19 elleni vakcinájának 95 százalékos hatékonyságát hirdették a betegség megelőzésében, és 94 százalékos eredményességet állítottak a 65 év felettiek körében.

A vizsgálat során a PMCPA arra a következtetésre jutott, hogy a Pfizer megsértette a szabályozási kódexet, és ezáltal csökkentette az iparágba vetett bizalmat. A vállalat nem csak, hogy nem engedélyezett gyógyszert népszerűsített, de félrevezető állításokat is tett, és nem közölte megfelelően a lehetséges mellékhatásokra vonatkozó bizonyítékokat.

A Pfizer szóvivője sajnálkozását fejezte ki az események miatt és elismerte a felügyelet által felvetett problémákat. A vállalat részletes irányelveket alkalmaz az alkalmazottak közösségi médiabeli magatartására.

A Pfizer korábban is kapott már figyelmeztetést tevékenységével kapcsolatban. Albert Bourla vezérigazgatót is figyelmeztette a szabályozó testület félrevezető nyilatkozatai miatt.

A vállalatnak globális szinten több perrel is szemben kell néznie. Texas államban Ken Paxton államfőügyész pert indított a Pfizer ellen jogellenes tevékenység és félrevezető állítások miatt, míg Németországban a BioNTech ellen indult per, amely az mRNS-alapú Covid-19 vakcinák mellékhatásaival kapcsolatos aggályokra összpontosít.

A PMCPA most hozott ítéletében kimondta, hogy a Pfizer nemcsak a fenti esetben, hanem négy másik alkalommal is megsértette a gyógyszerészeti szabályozási kódexet. Az állásfoglalás szerint a vállalat „visszaélt a közösségi médiával”, és „félrevezető és jogellenes” módon reklámozta a vakcináját. A közösségi média efféle, „helytelen” használata a Pfizer által sokkal „szélesebb körben elterjedt”, mint ahogy azt eleinte gondolták, és „egészen az Egyesült Királyságbeli működésük csúcsáig terjedt”, vagyis a vállalat helyi vezetői is rendszeresen részt vettek ebben.

A PMCPA azt is megállapította, hogy a koronavírus-vakcináról szóló üzenetben csak „korlátozott” információkat osztottak meg a vakcina hatékonyságáról, a poszt egyáltalán nem tartalmazott biztonsági információkat, és nem utaltak a lehetséges mellékhatásokra sem. A határozatban a vállalatot 34 800 font (átszámítva kb. 15,8 millió forint) megfizetésére kötelezték.

A Pfizer UK a határozatra reagálva közölte, a vállalat „teljes mértékben elismeri és elfogadja a PMCPA-határozat által fémjelzett problémákat”, és hozzátette, hogy mélységesen sajnálják, amit tettek. A vállalat belső vizsgálatot indított azzal kapcsolatban, miként használják az alkalmazottaik a közösségi médiát – annak érdekében, hogy elkerüljék a további kihágásokat. A The Telegraph szerint a Pfizert a mostani határozattal a hatodik alkalommal marasztalták el a koronavírus-vakcináik népszerűsítése miatt.

Ben Kingsley, az UsForThem nevű gyermekvédelmi szervezet jogi képviselője a mostani döntésre és 34 800 fontos bírságra reagálva azt mondta, hogy a Pfizerre és az érintett személyekre gyakorolt következmények továbbra is nevetségesek, és a reménytelen szabályozási rendszer sürgős reformra szorul.