Az év legnagyobb hidegfrontja közeleg, hó is várható

Sarkvidéki hideg érkezik az afrikai meleg után, jövő hétfőről keddre akár 25 fokot is eshet a hőmérséklet, és heves viharok, a hegyekben pedig havazás is előfordulhat.

A múlt hétvégi időjárást egy Északnyugat-Európa felett kialakult ciklon határozta meg, amely Marokkó és az Ibériai-félsziget felől hozta a rendkívül enyhe levegőt. Vasárnap megdőlt a budapesti melegrekord, a maximum-hőmérsékletek országos átlaga a júniusi értékekkel volt összehasonlítható.

Molnár László meteorológus, a Kiderül.hu munkatársa szerint a hőség kedden és szerdán éri el a csúcspontját, majd egy kisebb hidegfront hozhat lehűlést, de a hétvége ismét meleg lesz, végül pedig hirtelen a februári hidegbe csöppenünk.

A melegedés utolsó napjai

Kedden még száraz, napos időre számíthatunk 24-30 fokos maximumokkal, de a szél több helyen megélénkülhet. Szerdán egy gyengült hidegfront érkezik nyugat felől, ami jelentős csapadékot nem hoz, de az északi területeken záporok és zivatarok alakulhatnak ki. A front a Dunántúlra erős, viharos széllel tör be, a legerősebb széllökések sebessége a 70-80 kilométer/órát is elérheti, és délután csak 13-20 fok várható, míg a Dunától keletre 21-28 fokig melegszik a levegő.

A hidegfront hatására a Dunántúlon 15-20, keleten pedig 23-28 fok közötti maximumok várhatók. Csütörtökön az ország egész területén 17-22 fokot mérhetünk, miközben a szél jelentősen erősödik, és az északnyugati megyékre elsőfokú figyelmeztetést adtak ki a viharos széllökések miatt. Csütörtöktől a Dunántúlon is újra melegedés kezdődik, napközben 19-24 fok, pénteken már 20-25 fok lesz jellemző.

A hétvége időjárása hasonló lesz az előzőhöz, szombaton 22-27, vasárnap 24-30 fok után hétfőn 26-31 fokra melegszik a levegő, ami a nyári hónapokban jellemző értékeknek felel meg.

Hirtelen jön a hideg

A jövő hét elején azonban drasztikus változás következik, egy masszív hidegfront érkezik északról, ami kemény viharokat generálhat először nyugaton, majd kedden már az egész országban. A délnyugati tájakon a hőmérséklet 5-10 fokra eshet vissza, máshol 11-16 fokot mérhetünk, és a Bakonyban, valamint az Északi-középhegység magasabb területein havazás is várható. Az Időkép előrejelzése szerint az áprilisi nyárnak jövő hét elején egy markáns hidegfront vethet véget, amely többfelé hozhat jelentősebb mennyiségű csapadékot és akár 10-15 fokos lehűlést.

Egyetlen nap alatt 20-25 fokot zuhanhat a hőmérséklet, és az áprilisi időjárás szeszélyessége ellenére ez már az őrület határát súrolja. A következő napokban 11-16, illetve 12-17 fokos maximumokra kell készülnünk, amelyek alulmúlják az április közepére jellemző átlagos értékeket.