Mirkóczki Ádám polgármester irodájába zárkózott, nem fogadta a képviselők nyilatkozatát

Egy rendkívüli sajtótájékoztatót követően Mirkóczki Ádám egri polgármester nem volt hajlandó átvenni a helyi képviselők által megfogalmazott tiltakozó nyilatkozatot, így az irodája ajtajára ragasztották azt.

Az egri önkormányzati képviselők tiltakozásuk jeléül egy közös nyilatkozatot szerettek volna átadni a hangfelvétel botrányba keveredett Mirkóczki Ádámnak, de a polgármester bezárkózott előlük az irodájába. Hétfőn az Egri Válasz beszámolója szerint a polgármester egy sajtótájékoztató után bezárkózott az irodájába, és nem fogadta a helyi képviselőket, akik egy olyan nyilatkozatot akartak átadni neki, amely az adatmanipuláció elleni tiltakozásukat fejezte ki. A képviselők és a helyi közéleti szereplők, pártelnökök által aláírt dokumentumot végül a polgármester irodájának ajtajára rögzítették ragasztószalaggal.

A konfliktus előzménye egy hangfelvétel nyilvánosságra kerülése volt, amelyen Mirkóczki Ádám polgármester olyan kijelentéseket tett, amelyek szerinte csak egy konkrét személyre, a Magyar Kétfarkú Kutyapárt-os Domán Dánielre vonatkoztak. A polgármester állítása szerint csak Domán adatigényléseivel szembeni frusztrációját fejezte ki, amikor azt mondta, hogy szándékosan kihagy bizonyos információkat a kiadandó dokumentumokból. A múlt héten kiszivárgott hanganyagon Mirkóczki elmondja, hogyan kellene manipulálni az önkormányzathoz beérkező közérdekű adatigénylésekre kiadott válaszokat.

Domán Dániel a Lenkey-ház felújításának költségeit próbálta kideríteni, amely hivatalosan 475,2 millió forintba került. Miután nem kapott választ az illetékes szervektől, pert indított a Dobó István Vármúzeum ellen. Bár az elsőfokú ítélet Domán javára szólt, a Vármúzeum fellebbezett, és közben az egri alpolgármester, Minczér Gábor nyilvánosságra hozott egy szerződést, amelyet Domán szerint a városvezetés manipulálhatott.

A sajtótájékoztatón dr. Pápai Ákos polgármester-jelölt adatmanipulációs botrányról beszélt, és ezt követően a képviselők a Városháza Polgármesteri Titkárságára mentek fel, hogy átadják a nyilatkozatot. A polgármester azonban nem jelent meg, így a delegációt fogadó Spisák György aljegyző sem tudott segíteni abban, hogy a dokumentumot közvetlenül átadják. A megjelentek arra kérték a hivatali dolgozót, hogy szóljon Mirkóczkinak, jöjjön ki néhány percre. A dolgozó ezt meg is tette: bekopogott az irodába, de a polgármester hosszú percekig tartó várakozás után sem volt hajlandó kijönni onnan.