A nap legfontosabb hírei – 2024. 04. 08.

Az állami egyetemek oktatói több munkahelyen is kénytelenek dolgozni, Magyar Péter a miniszterelnök közvetlen környezetéből szerzi az információit, Sulyok Tamás nem teszi közzé Novák Katalin kegyelmi döntéseit, a kormány pedig feljelentést tesz a SPAR ellen.

Az állami egyetemeken oktató tanárok közül többen is kénytelenek másod- és harmadállást is vállalni, ami arra utal, hogy "itt látványosan nincs semmi sem rendben". Magyar Péter, aki a miniszterelnök legközvetlenebb környezetéből kap információkat, ezt a helyzetet is megerősíti.

Az Alkotmánybíróság elnöke, Sulyok Tamás nem hozza nyilvánosságra az államfő, Novák Katalin által hozott kegyelmi döntéseket. Ez a hír a közvélemény számára is fontos lehet, hiszen a kegyelmi jog gyakorlása mindig is érzékeny téma volt.

A gazdasági helyzet kapcsán Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter a Mol és a Magyar Állami Szénhidrogén Készletező Szervezet (MÁSZ) képviselőit is berendelte, hogy megvitassák az elszabaduló üzemanyagárak kérdését.

A kormányzati szektorból érkező hírek szerint a kormány feljelentést tesz a SPAR ellen, bár a cikk nem részletezi az okokat és a feljelentés pontos természetét.

Mészáros Lőrinc, aki a szocialista kormányok idején üldözöttnek érezte magát, most nyilatkozott erről a témáról. Ez a kijelentés is jelzi a politikai és gazdasági élet összefonódását Magyarországon.

Végül Krusovszky, aki szerint nincs cenzúra, és szabadon írhatja meg a véleményét, megjegyzi, hogy a Libri kiadó döntheti el, hogy árulja-e a könyveit. Ez a megjegyzés a szólásszabadság és a piaci szereplők döntési szabadságának kérdését veti fel.