Az ukrán milliárdosok vagyonveszteségei a háborúban

Az ukrán Forbes legfrissebb adatai szerint az orosz invázió jelentősen csökkentette az ukrán milliárdosok vagyonát. A világ leggazdagabbjai között öt ukrán szerepel, de vagyonaik évről évre csökkennek. A Forbes világranglistájának élén változás történt, és Magyarország is öt milliárdossal büszkélkedhet.

Az ukrán Forbes közlése alapján a teljes körű orosz invázió nemcsak az Ukrajnában élők mindennapjait nehezíti meg, hanem az ukrán milliárdosok vagyonát is jelentősen érinti. A világ leggazdagabb embereit tartalmazó listán öt ukrán szerepel, de vagyonuk tavalyhoz képest jelentős mértékben csökkent. Az idei adatok és a korábbi évek összehasonlítása még rosszabb képet mutat.

A Forbes frissítette a világ leggazdagabb embereinek rangsorát, ahol 2781 ultragazdag személy szerepel, és összvagyonuk 14,2 billió dollárra növekedett. Ebben az évben 141 új szupergazdag csatlakozott a milliárdosok klubjához.

Az ukrán milliárdosok közül Rinat Ahmetov 4 milliárd dollárral a 785. helyen, Viktor Pincsuk 2 milliárd dollárral a 1623. helyen, Vadim Novinszkij és Konsztyantin Zsevaho egyaránt 1,2 milliárd dollárral a 2410. helyen, míg Hennagyij Boholjubov 1 milliárd dollárral a 2692. helyen szerepel. Emellett Olekszij Sevcsenko és Makszim Litvin, a Grammarly társalapítói is a listán vannak, de kanadai állampolgárként 1,9 milliárd dolláros vagyonnal.

A háború kitörése óta a leggazdagabb ukránok vagyona brutális mértékben csökkent. Rinat Ahmetov vagyona egy év alatt 1,7 milliárd dollárral, míg 2021 óta 4 milliárd dollárral csökkent. Viktor Pincsuk évente veszített vagyonából, Vadim Novinszkij vagyona 200 millió dollárral, Konsztyantin Zsevaho pedig felét bukta el. Hennagyij Boholjubov is közel felét veszítette el vagyonának az elmúlt három évben.

A Forbes világranglistáján változás történt, Barnard Arnault lett a világ leggazdagabb embere 233 milliárd dolláros vagyonnal, míg Elon Musk 195 milliárd dollárral a második helyre csúszott le.

Magyarországon öt milliárdos szerepel a Forbes listáján, köztük a leggazdagabb Mészáros Lőrinc 1,7 milliárd dollárral, Csányi Sándor 1,6 milliárd dollárral, Falcsuti Zsolt 1,3 milliárd dollárral, Gattyán György és Veres Tibor egyaránt 1,1 milliárd dollárral.