Kína milliárdos befektetései Európában és a világban

Annak ellenére, hogy a nyugat-európai államok gyakran bírálják Kína politikáját, jelentős összegekben részesülnek kínai befektetésekből.

Kína gazdasági terjeszkedése világszerte érzékelhető, és az Egyesült Államok is figyelemmel kíséri ezeket a lépéseket. Az American Enterprise Institute (AEI) adatai szerint 2005 és 2023 között Kína összesen körülbelül 2,4 billió dollárt fektetett be külföldön. A Covidból való kilábalás után 2023-ban a beruházások ismét növekedni kezdtek, azonban az építkezések még nem érték el a várt szintet. A közlekedési és autóipari beruházások mostanra előtérbe kerültek, az energiaipart háttérbe szorítva.

Az AEI által létrehozott China Global Investment Tracker a kínai tengerentúli befektetéseket és építőipari projekteket dokumentálja, országokra és időpontokra lebontva, több iparágat is érintve, mint például a fémipar, az ingatlanpiac, a mezőgazdaság és az IT-technológia.

A 2023-as adatok szerint Indonézia kapta a legtöbb kínai befektetést, több mint 7,85 milliárd dollár értékben, míg Szaúd-Arábiában a legtöbb építkezést kínai cégek végezték, 4,79 milliárd dollár értékben.

Magyarországon Orbán Viktor miniszterelnök szerint jelenleg 6400 milliárd forint értékű kínai beruházás folyik, amelyek közül néhány még nem szerepel az AEI adatbázisában. Az AEI adatai szerint Magyarország 2007 óta összesen 9,9 milliárd dollárnyi kínai befektetést kapott, ezzel a képzeletbeli európai rangsorban a tizennegyedik helyen áll.

Nyugat-Európa hagyományosan erős gazdaságai jelentős mértékben hasznosítják a kínai forrásokat, politikai állásfoglalásaik ellenére. Globális szinten pedig a kínaiak 2023 decemberéig 970,77 milliárd dollárt fektettek be az Övezet és út mentén.

Az új Selyemúton megvalósult legfrissebb öt kínai projekt (2023 december):

  • Afganisztán: China National Petroleum Corporation (CNPC) – energiaszektor: 150 millió dollár;
  • Szerbia: State Power Investment (SPIC) – energiaszektor: 170 millió dollár;
  • Szingapúr: Alibaba – csomagküldés/kereskedelem: 630 millió dollár;
  • Indonézia: Bytedance – csomagküldés/kereskedelem: 840 millió dollár;
  • Vietnam: Trina Solar – energiaszektor: 420 millió dollár.