Lejárt jogosítvány leadása: súlyos büntetésekkel járhat

Akár fél millió forintos büntetést is kockáztat, aki nem adja le időben a lejárt vezetői engedélyét. A jogosítványok érvényességének lejárta után az okmányokat haladéktalanul be kell szolgáltatni az okmányirodában, ellenkező esetben 10 ezer forinttól 500 ezer forintig terjedő büntetés szabható ki.

Az új jogosítvány igénylése során már nem kötelező személyesen megjelenni az okmányirodában, mivel a háziorvos az alkalmassági igazolást közvetlenül feltöltheti a rendszerbe, és a jogosítványt ezután postán is megküldik. Ez azonban nem mentesít a lejárt dokumentum leadási kötelezettsége alól.

Az ATV híradója szerint a lejárt jogosítványok leadásának adatvédelmi okai is vannak, mivel a közúti közlekedési okmányok kiadásáról szóló 2011-es kormányrendelet nem részletezi, hogy miért szükséges a leadás. Ezzel szemben a lejárt bankkártyák esetében elegendő csupán egy nyilatkozat a megsemmisítésükről.

Sill Abigél ügyvéd szerint a lejárt okmányok esetén megszűnik a jogszerű adatkezelési cél, és a továbbiakban csak adatkezelési kockázatot jelentenek, ezért is fontos a leadásuk. Az ügyvéd felhívta a figyelmet arra is, hogy az előírások 2021. január 1-jétől módosultak.