Toxikoma: A drogfogyasztás sötét oldala a vásznon

A Toxikoma című film, mely Szabó Győző heroinfüggőségének és Csernus Imrével való küzdelmének történetét dolgozza fel, már több mint két és fél éve tartja magát a népszerűség csúcsán. A film, amely a színész azonos című regényén alapul, nemcsak a színészi alakításokkal, hanem a vizuális megjelenítéssel is kiemelkedik, legyen szó CGI-effektekről vagy a drogos élet hiteles ábrázolásáról.

A Toxikoma főként Szabó Győző és Csernus Imre egóharcára koncentrál, miközben kendőzetlenül mutatja be a függőség sötét oldalát és a magyar egészségügyi rendszer problémáit. Molnár Áron, aki külsőre nem hasonlít Győzőre, mégis hitelesen formálja meg a lázadó fiatal sztár karakterét, míg Bányai Kelemen Barna Csernus doktor szerepében tűnik fel, szintén meggyőző alakítással.

A film kegyetlenül realista képet fest a kábítószer okozta eufóriáról és a belső vívódásról, amit a 18-as korhatár is indokol, hiszen bizonyos jelenetek felnőttek számára is megrendítőek lehetnek. Egy különösen erős jelenetben Csernus doktor kezelése során a heroin kiürül Győző testéből, ami mély nyomot hagy a nézőben.

Szabó Győző maga is elmondta, hogy a valóságban átélt élményei még a filmben és a könyvben bemutatottaknál is durvábbak voltak, amit a Forbes "Legyél jobb!"-napon két évvel ezelőtt részletezett.

A filmet Herendi Gábor rendezte, aki korábban a Valami Amerika és a Kincsem filmekkel vált ismertté, és a Toxikoma kapcsán felmerül a kérdés, hogy miért nem készít több hasonló műfajú alkotást. Herendi egy apró easter egget is belecsempészett a filmbe, amikor Győzőt felkérik a Valami Amerika egyik szerepére, ami a színész valós életében is fontos fordulópont volt a drogoktól való leszokásban.

A film nem igényli, hogy a néző ismerje Szabó Győző élettörténetét, de a végén mégis utal rá, bár a történetet nem fejezi be teljesen, hanem egy meghatározó ponton hagyja abba.

Toxikoma - A film adatokban

  • Magyarországi premier: 2021. szeptember 2.
  • Játékidő: 124 perc
  • Rendezte: Herendi Gábor
  • Írta: Gergely Dorka, Bárány Márton
  • Főszereplők: Molnár Áron, Bányai Kelemen Barna, Török-Illyés Orsolya, Csuja Fanni