A Magyar Lovassport Szövetség elleni feljelentés és a doppingvétség gyanúja

A Mi Hazánk Mozgalom feljelentést tett a Magyar Lovassport Szövetség ellen költségvetési csalás és más korrupciós bűncselekmények gyanúja miatt, miközben egy magyar vívó doppingvétség gyanúja miatt került a figyelem középpontjába.

A magyarjelen.hu oldalnak Szabadi István, a Mi Hazánk országgyűlési képviselője tájékoztatást adott arról, hogy pártja büntetőfeljelentést tett a Magyar Lovassport Szövetség ellen. A feljelentés oka, hogy a szövetség a Csekonics József nevét viselő Nemzeti Lovassport és Sportló tenyésztést Fejlesztő Program keretében több mint hárommilliárd forint állami támogatást kapott, amiből 2,8 milliárd forintot előre átutaltak egy német lókereskedő, Paul Schockemöhle számlájára.

A támogatás felhasználása nem hozta meg a várt eredményeket, hiszen a díjugratók nem szereztek kvalifikációt a 2024-es párizsi olimpiára, ami a program egyik célja volt. A Mi Hazánk Mozgalom azt várja az ügyészségtől, hogy derítse fel az adómilliárdok sorsát, amelyeket "lovas célokra gyanús körülmények között" költöttek el.

Szabadi István szerint a Magyar Lovassport Szövetség és a Lovassport Nonprofit Kft. nem indított semmilyen polgári vagy büntetőeljárást a közpénz visszaszerzése érdekében, ami alapján felmerül a korrupció gyanúja. A párt képviselője úgy véli, hogy az elmúlt tizenhárom évben kialakított rendszer nem a lovassport fejlesztését, hanem a közpénz magánosítását szolgálhatta.

A Fővárosi Főügyészségen tett feljelentésükben a Mi Hazánk azt is felveti, hogy a német lovakat túlárazhatták, és esetleg kevesebb összegből magyar lovakat is beszerezhettek volna. A Nemzeti Lovarda ügyvezető igazgatója, Fábiáncsics Gábor régóta áll kapcsolatban Paul Schockemöhlével, akivel a Lovassport Nonprofit Kft. leszerződött. Fábiáncsics Gábor szerepe is kérdéses lehet, mivel tagja volt a Magyar Lovassport Szövetség lókiválasztó bizottságának, így befolyásolhatta a döntést, amelynek következtében a magyar adófizetők pénze a németekhez került.

Egy másik sportágban is felmerült a korrupció gyanúja, a Magyar Nemzet értesülései szerint doppingvétség gyanúja vetődött fel egy magyar vívóval szemben, aki éremesélyesként indulhatna a párizsi olimpián. A sportoló háromszor vétett a holléti nyilvántartásra vonatkozó szabályok ellen, amiért egy- vagy kétéves eltiltás járhat, ha nem tudja bizonyítani, hogy nem hibázott. A Magyar Vívószövetség egyelőre nem kíván tájékoztatást adni az ügyben.