Az új KRESZ tervezetének elkészítése folyamatban

2025. március 31-ig kell elkészíteni az új KRESZ tervezetét, amely öt fő területet érint, és több minisztérium is részt vesz a munkában.

Az Építési és Közlekedési Minisztérium (ÉKM) tájékoztatása szerint az új KRESZ tervezetének elkészítésére 2025. március 31-ig van határidő. Az átalakítás során öt fő terület kerül górcső alá: a magatartási szabályok, az emberi tényező, a szankciórendszer, az infrastruktúra, valamint a járműműszaki feltételrendszer.

A tervezési munkában Lázár János tárcája mellett a belügyminiszter, a Miniszterelnökséget vezető miniszter, a kultúráért és innovációért felelős miniszter, az igazságügyi miniszter, valamint a közigazgatási és területfejlesztési miniszter is részt vesz. A közlemény szerint az elmúlt másfél év során több mint ötven közigazgatási, szakmai, érdekképviseleti, tudományos és civil szervezetet vontak be a folyamatba, és azonosították a főbb problémákat: a jelenlegi szabályrendszer bonyolultságát és elavultságát, a közlekedési infrastruktúra helyi szintű egységtelenségét, valamint a járművek műszaki paramétereire vonatkozó követelmények javításra szorulását.

A KRESZ módosítása az Árpád hídi gázolás után került a középpontba, és Lázár János miniszter tavaly júliusban beszélt a felülvizsgálat szükségességéről. A parlamentben felmerült, hogy a változtatások érinthetik a vasúti átjárók szabályozását és az e-rollerek helyzetét is, valamint a B kategóriás jogosítvány megszerzésének feltételeit is érinteni fogják. Az EU-ban is folyamatban van a jogosítványszerzés módosítása, amelyről bővebb információkat korábbi cikkekben találhatnak.

A szakmai és tudományos munka, valamint a társadalmi egyeztetés a több ponton javításra szoruló, bonyolult és idejét múlt szabályrendszer mellett az oktatási, képzési területen, a szabályok betartásában és betartatásában, a közlekedési infrastruktúra sokszor helyi szinten nem egységes kialakításában, valamint a közlekedésben részt vevő járművek műszaki paramétereire vonatkozó követelményekben, és a közlekedésben megjelenő új technológiák, eszközök kezelésében is beavatkozási területeket azonosított. Az önvezetéssel kapcsolatos technológiák alkalmazási lehetőségeinek kialakítása is fontos része lesz az új szabályozásnak. Az ÉKM és a Közlekedéstudományi Intézet átfogó kutatásokat és konzultációkat folytatott a közlekedésbiztonság és a közlekedési kultúra javítása érdekében. A KRESZ megújítása során a cél az egyszerűbb, átláthatóbb és korszerűbb szabályozás kialakítása, a biztonságos közlekedés feltételeinek garantálása minden közlekedő számára, a szabályismeret és a szabálykövetés javítása, valamint a hazai közlekedési kultúra fejlesztése.

Lázár János, építési és közlekedési miniszter 2025. március 31-ig tesz javaslatokat az új szabályozás kialakítására.