Új kormányjavaslat: címzetes ezredesi rang adományozása honvédelmi célú támogatásért

A magyar kormány egy újszerű adománygyűjtési módszert vezetne be, amely lehetővé teszi, hogy a honvédelmi miniszter címzetes ezredesi vagy alezredesi rangot adományozzon azoknak, akik anyagi vagy egyéb hozzájárulást nyújtanak honvédelmi célokra.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter által előkészített és benyújtott törvénymódosító javaslatcsomag tartalmaz egy olyan rendelkezést, amely szerint a honvédelmi miniszter címzetes ezredesi vagy alezredesi rendfokozatot adományozhat azoknak, akik honvédelmi célra vállalnak hozzájárulást. A javaslatcsomag már a következő csütörtökön a parlament elé kerül.

A törvénymódosítás egyik bekezdése kimondja, hogy a honvédelmi miniszter "címzetes ezredes vagy címzetes alezredes rendfokozatot adományozhat a Honvédség társadalmi megítélésének növelését előmozdító azon személye részére, aki egyedi megállapodás keretében kötelezettséget vállalt arra, hogy honvédelmi célra vagyoni vagy nem vagyoni hozzájárulást teljesít". A hvg.hu észrevételei szerint a jövőben pénzadományért vagy más hazafias cselekedetért különleges katonai rendfokozatot lehet osztogatni bárkinek.

Fontos megjegyezni, hogy ez a cím nem minősül "igazi" katonai rendfokozatnak, tehát az ilyen címmel rendelkező személyek nem minősülnek katonának a Büntető törvénykönyv értelmében, és nem tartoznak a honvédek jogállását szabályozó kormányrendelet hatálya alá.

A javaslatcsomag 37 törvény módosítását és egy törvény hatályon kívül helyezését tartalmazza. Az eltörlésre kerülő törvény a honvédek jogállásáról szól, amelynek helyett a jövőben kormányrendelet fogja szabályozni a honvédek jogállását. Ez a változás összhangban van azzal a jogalkotási folyamattal, amely a tavalyi évben kezdődött és több tízezer katona életét érinti. A folyamat egyik fontos állomása volt az Alaptörvény tizenkettedik módosítása, amely többek között a katonaságot is érintette, és kimondta, hogy a honvédek jogállásának szabályozása az Országgyűlés hatásköréből átkerül a kormányéba. A sajátos jogállásnak a szabályait majd a miniszter rendeletben fogja meghatározni.