Taylor Swift újabb rekordot döntött

Taylor Swift, a tizennégyszeres Grammy-díjas amerikai énekesnő, milliárdos lett, ezzel pedig ő lett az első zenész, aki egyedül a dalai és előadásai révén került fel a Forbes listájára.

Taylor Swift 2023 októberében érte el a milliárdos státuszt, amit főként az Eras turnéjából származó bevételeknek köszönhet, melynek amerikai koncertjeire összesen 700 millió dollárért váltottak jegyet a rajongók. A Forbes áprilisi listáján szereplő vagyonát több mint 500 millió dollárra becsülik, míg a legfrissebb adatok szerint Swift becsült vagyona jelenleg 1,1 milliárd dollár. Swift a jogdíjakból és a turnékból gyűjtött összeget, valamint egy mintegy 500 millió dolláros zenei katalógust és körülbelül 125 millió dolláros ingatlanvagyonnal bír.

A zenész 2021-ben döntött úgy, hogy újrahangszerelt változatban adja ki első hat albumát, ezzel visszaszerezve azok tulajdonjogait. Az Eras turné jegyei iránti óriási kereslet pedig komoly kihívások elé állította a Ticketmaster jegyértékesítő rendszerét, ami a kongresszus tagjainak kritikáját is kiváltotta a vállalat koncerteladások feletti ellenőrzésével kapcsolatban.

Taylor Swift korábban már történelmet írt, amikor negyedszer nyerte meg a legjobb albumnak járó Grammy-díjat, ezzel rekordot állítva fel és megelőzve olyan legendás előadókat, mint Stevie Wonder és Frank Sinatra. A Forbes összesítése szerint 2024-ben 2781 embernek van legalább egymilliárd amerikai dollárnyi vagyona, és a világ szupergazdagjainak klubja 2023-ban 141 taggal bővült, köztük Swift is helyet kapott.

A Guardian szerint a világ dollármilliárdosainak száma tavaly 141 fővel nőtt, így jelenleg 2 781 ember mondhatja el magáról, hogy több pénze van egymilliárd dollárnál. A leggazdagabbak vagyona az elmúlt évtizedben 120 százalékkal nőtt, és ma már 14 olyan ember van a világon, akinek vagyona a 100 milliárd dollárt is átlépte.

Swift 1,1 milliárd dolláros vagyona mai árfolyamon nagyjából 402 milliárd forintnak felel meg. Ezzel szemben Mészáros Lőrincnek 2019-ben volt 407 milliárd forintos vagyona a Forbes listája szerint, ami 2023-ra 591,3 milliárd forintra nőtt. Swift tehát, annak ellenére, hogy minden rekordot megdöntő világkörüli turnéval és sorozatban nyert elismerésekkel rendelkezik, még nem érte el Mészáros Lőrinc vagyoni szintjét.

A lista elején Bernard Arnault, az LVMH tulajdonosa áll 233 milliárd dolláros vagyonnal, míg a második helyen Elon Musk szerénykedik 195 milliárd dollárral.