Hszi Csin-ping európai látogatásának jelentősége

Véget ért Hszi Csin-ping kínai elnök öt napos európai látogatása, amely során Franciaországban kevésbé látványos eredmények születtek, míg a Balkánon és Magyarországon számos megállapodást írtak alá. A látogatás során a kínai elnök a francia fővárosban kezdte meg tárgyalásait, ahol Emmanuel Macron francia elnökkel és Ursula von der Leyennel, az Európai Bizottság elnökével folytatott megbeszéléseket.

Hszi Csin-ping Európában tett látogatásának első állomása Párizs volt, ahol Macronnal és von der Leyennel tárgyalt. A kínai elnöknek nehezebb tárgyalások vártak Franciaországban, ahol a nyilvánosság elé tárt információk alapján kevésbé voltak eredményesek a megbeszélések. A kínai delegáció és az EU között kisebb gesztusértékű megállapodások születtek, például a párizsi nyári olimpia ideje alatti „tűzszünet” támogatásáról, de a valódi vízválasztó az orosz csúcstalálkozó lesz, amelyre Vlagyimir Putyin orosz elnök is Pekingbe látogat.

A kínai elnök következő állomása Szerbia volt, ahol a két ország tovább erősítette kapcsolatát. A szerb-kínai megállapodások között szerepelt a közvetlen repülőjáratok növelése, a mezőgazdasági termékek kereskedelmének emelése, kutatási és oktatási csereprogramok, valamint a területi követelések elismerése. Szerbia 2027-ben rendezi az Expot, amelyben Kína is segítséget nyújt, és a 2023-ban megkötött szabadkereskedelmi egyezmény 2024. július 1-jével lép hatályba.

Magyarországon Hszi Csin-ping látogatását nagy érdeklődés övezte. A magyar kormány és a kínai delegáció közötti tárgyalásokon 18 dokumentumot írtak alá, amelyek között szerepelt a Ferihegyi reptérre vezető gyorsvasút előkészítése, a V0-ás vasút tervezése, az elektromosautó-töltő állomások fejlesztése, egy szerb-magyar közös kőolajvezeték lehetőségének vizsgálata, és a cseresznye és szarvasmarha-szaporítóanyag exportálása Kínába. A nukleáris együttműködés is terítékre került, amely az iparág teljes spektrumára kiterjed.

A látogatás összességében azt mutatta, hogy Kína továbbra is jelen akar maradni Európában, és fontosnak tartja az EU-val való kapcsolatot. Peking kész erős köteléket kialakítani kisebb országokkal is, mint Szerbia és Magyarország, amelyek politikája és földrajzi elhelyezkedése révén fontos szerepet játszanak a kínai stratégiában. A látogatás során Kína globális ambícióit is hangsúlyozta, amelyek szerint a távol-keleti nagyhatalom szeretné átvenni az Egyesült Államok vezető helyét, vagy legalábbis egyenértékű hatalomként megjelenni a globális térben.