A Momentum a Szuverenitásvédelmi Hivatalhoz fordul a piros sapkás kínai aktivisták ügyében

A Momentum Mozgalom a Szuverenitásvédelmi Hatósághoz, az Európai Parlamenthez fordul, és a magyar Parlamentben is szóvá teszi a kínai elnök látogatásakor történt véleményszabadságot korlátozó eseményeket.

Az illiberális vagy autokratikus államfők magyarországi látogatásai során gyakran előfordul, hogy a helyi polgárok szabad véleménynyilvánítását korlátozzák. A török elnök látogatásakor például egy tiltakozó civilt fizikai atrocitás érte Erdogan elnök kíséretéből. Hasonló események zajlottak le Hszi Csin-ping elnök budapesti látogatásakor is, ahol a városban útlezárások és fokozott biztonsági intézkedések mellett támogatók és kritikusok csoportjai gyűltek össze. A Budai Vár közelében több százan várták Hszi konvoját, kínai és magyar zászlókat lengetve, köztük piros baseballsapkás kínai állampolgárok is, akik a kínai nagykövetség önkénteseinek vallották magukat.

A Momentum egyik országgyűlési képviselője, Tompos Márton az AP-nek beszámolt arról, hogy őt és egy kollégáját piros sapkás férfiak szólították meg, amikor uniós zászlókat próbáltak kitűzni egy hídra. A férfiak azt állították, hogy a kínai nagykövetség önkéntesei, és meg akarták bizonyosodni arról, hogy nem lesznek tibeti vagy tajvani zászlók a konvoj útvonalán, mert az "nem lenne szép". A képviselő kollégáját nem engedték tovább, amíg meg nem mutatta, hogy az uniós zászlóról van szó.

A nap folyamán több kisebb konfliktus is kirobbant a tibeti tüntetők és a piros sapkás kínai állampolgárok között, például a Gellérthegyen, ahol a kínaiak a saját zászlóikkal próbálták eltakarni a tibeti zászlókat.

Tompos Márton, aki korábban a magyar Belügyminisztérium és a kínai rendőrség közötti együttműködésre is felhívta a figyelmet, hangsúlyozta, hogy a Momentum a Szuverenitásvédelmi Hatósághoz fordul, a magyar Parlamentben is szóvá teszi az eseteket, és az Európai Parlament emberi jogi bizottságához is fordul. A képviselő aggodalmát fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy mi történik majd, ha a kínai rendőrök hivatalosan is jelen lesznek az országban.

Tompos Márton a kínai elnök párizsi látogatására is utalt, ahol a véleményszabadság és a vendégjog követelményeit sikerült összehangolni, és a Tibet szabadságát követelő zászlók és demonstrálók megjelenhettek Hszi elnök útvonalán. Ezzel szemben Orbán Viktor miniszterelnök egy interjúban azt fejtette ki, hogy Magyarországon a véleménynyilvánítási és gyülekezési szabadság mellett a vendégek jogait is tiszteletben kell tartani, és nem engednek meg olyan megmozdulásokat, amelyek árthatnak a vendégek látogatásának értékének vagy Magyarország nemzeti érdekeinek.

Párizsban a kínai elnök látogatása alatt ujgur, tibeti és kínai aktivisták transzparenseket kibontva és zászlókat lengetve vonultak utcára, tiltakozva az elnök ellen, és még egy óriási fehér transzparenst is kifeszítettek azon a sugárúton, ahol az elnöki konvojnak el kellett haladnia. Francia politikusok is kiálltak a tibetiek mellett, több mint egy tucatnyian írták alá azt a levelet, amiben arra kérték Emmanuel Macront, hogy találkozójukon hozza szóba Tibet helyzetét. Ugyanakkor Párizsban egy kisebb összetűzés is történt, amikor ujgur tüntetők és Kína-barát aktivisták kerültek szembe egymással.

Orbán Viktor a Telexnek nyilatkozva kifejtette, hogy Magyarországon a véleménynyilvánítási szabadság és a vendégjog összehangolása szükséges. Tüntetni és üdvözölni is lehet a kínai elnököt, de a kettőt térben egymástól nagyon messzire el kell választani, hogy mindkét jog érvényesülhessen.