Többletfinanszírozás az állam számára és a lakossági állampapírok változásai

Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) finanszírozási tervének frissítése során kiderült, hogy az államnak idén további 1500 milliárd forintra lesz szüksége, ami befolyásolja a lakossági állampapírok piacát is. A devizaadósság-arány a GDP 30%-ához közelít, azonban az ÁKK vezérigazgatója, Kurali Zoltán szerint a kockázatok kezelhetőek, és idén nem terveznek nagy devizakötvény kibocsátást. A lakossági állampapírok közül megszűnik az 1MÁP, a MÁP Plusz pedig új kondíciókkal jelenik meg májusban, de teljesen új termékre nem kell számítani.

Az ÁKK a költségvetési hiánycél emelkedése miatt módosította finanszírozási tervét, amelynek eredményeként a nettó adósságkibocsátás szükségessége közel 4000 milliárd forintra nőtt. A nettó finanszírozási igény emelkedése 1468 milliárd forintot tesz ki, amelyet az ÁKK a kibocsátási tervében pontosan ennyivel növelt a decemberi változathoz képest.

A finanszírozási szerkezetben nem várható jelentős változás, a devizafinanszírozás, valamint a rövid és hosszú lejáratú forint állampapírok finanszírozása is növekszik. A rövid lejáratú forint adósságállomány csökkenése kisebb lesz a vártnál, ami természetes finanszírozási forrást jelent, és a többlet nettó finanszírozásból 649 milliárd forintot fedez.

Nagy, publikus euró- vagy dollárkötvény kibocsátásra nem kerül sor, helyette az EIB- és más projekt hitelek, valamint ázsiai kisebb kibocsátások jelentik a devizaforrás-bevonást. A forintalapú állampapírpiacon a többletkibocsátás kiegyensúlyozottan történik majd, és a régiós sajátdeviza-kibocsátások iránti piaci kereslet erőssége miatt az ÁKK nem számít problémákra a piacon.

Az államadósságráta várhatóan csökken, bár a csökkenés mértéke csekély. A devizaadósság aránya a teljes államadósságon belül közel van a 30%-os benchmark sáv tetejéhez, de az ÁKK nem tervezi ennek a szabálynak a megsértését. A jövő évben a központi költségvetés államadóssága után fizetendő kamat érdemben csökken.

A MÁP Plusz kötvény megújul, és az új kondíciókat májusban ismerteti az ÁKK. A 1MÁP megszűnik, mivel a MÁP Plusz mellett nincs rá szükség. Az ÁKK figyelembe veszi a személyenkénti értékesítési korlátokat, és nem tervez változtatni a PMÁP visszaváltási árfolyamán. A lakossági befektetési termékek köre megfelelő, és az ÁKK nem gondolkodik új megtakarítási formák bevezetésében, hanem a meglévők finomhangolásával reagál a piaci változásokra. Kurali optimista a lakosság jövőbeli befektetési döntéseit illetően, és úgy véli, hogy a lakosság racionális viselkedése folytatódni fog a nagy kamatfizetések után is.