A világ leggazdagabb celebjei a Forbes 2024-es listája szerint

A Forbes magazin 2024-es listáján szereplő hírességek közül sokan az elmúlt négy évben kerültek be a milliárdosok sorába. Az összesített vagyonuk elképesztő, 31 milliárd dollárt tesz ki. A lista élén George Lucas áll, de olyan nevek is felbukkannak, mint Taylor Swift, Michael Jordan és Rihanna.

Taylor Swift, Michael Jordan, Rihanna és George Lucas mind olyan hírességek, akik felkerültek a Forbes 2024-es milliárdosainak listájára. Taylor Swift októberben vált milliárdossá, kizárólag a zenéjéből és fellépéseiből származó bevételeknek köszönhetően. Dick Wolf, a Law & Order és az FBI sorozatok mögött álló televíziós mágnás, szintén a listán szerepel, 1,2 milliárd dolláros vagyonával.

A Forbes által összegyűjtött 14 milliárdos híresség közül tíz az elmúlt négy évben szerzett ekkora vagyonra. Rihanna például a Fenty Beauty sminkmárkával és a Savage X Fenty fehérneműgyártó céggel építette fel vagyonát. Jay-Z a hiphop első milliárdosa lett, részben két alkoholcég, a D'Usse Cognac és az Armand de Brignac Champagne révén. Michael Jordan kosárlabdás karrierje során kevesebb mint 100 millió dollárt keresett, de a Nike-tól származó bevételekkel gazdagodott meg.

A listán szereplő hírességek között van Magic Johnson, LeBron James, Tiger Woods, Tyler Perry, Peter Jackson, Kim Kardashian, Oprah Winfrey és Steven Spielberg is. Mindegyikük különböző forrásokból szerezte vagyonát, legyen szó sportról, üzleti vállalkozásokról vagy a média világáról.

George Lucas, a Star Wars rendezője, a leggazdagabb híresség a listán, 5,5 milliárd dolláros nettó vagyonával. Őt Steven Spielberg követi 4,8 milliárd dollárral, aki olyan sikeres filmeket készített, mint a Cápa, a Jurassic Park és a Schindler listája. Az első afro-amerikai női milliárdos, Oprah Winfrey 2,8 milliárd dolláros vagyonával a lista negyedik helyén áll.

A Forbes listája ezzel nem csak a gazdagság mértékét, hanem a hírességek sokszínűségét és üzleti sikerességét is tükrözi. A világ leggazdagabb emberei között Bernard Arnault áll az élen 233 milliárd dolláros vagyonával, míg Elon Musk 195 milliárd dollárral a második, és Jeff Bezos 194 milliárd dollárral a harmadik helyen áll. Mark Zuckerberg 177 milliárd dolláros vagyonával a negyedik, míg Larry Ellison 141 milliárd dollárral az ötödik helyet foglalja el.

A Forbes listájából kiderül, hogy összesen öt magyarnak van egymilliárd dollárt meghaladó vagyona, közülük is a leggazdagabb Mészáros Lőrinc, aki 1,7 milliárd dolláros vagyonával az 1851. leggazdagabb ember a világon. Csányi Sándor a második leggazdagabb magyar a listán 1,6 milliárd dollárral, ami a világranglistán az 1945. helyre elég. A harmadik helyen Felcsuti Zsolt áll 1,3 milliárddal, ő a 2287. leggazdagabb. Negyedikként ott van Gattyán György 1,1 milliárd dollárral (2545. hely), illetve az ötödik magyar a listán Veres Tibor, szintén 1,1 milliárd dollárral (2545. hely).

Az Egyesült Államok lett ismét a legtöbb milliárdos állampolgárral rendelkező ország, rekordot jelentő 813 fővel és 5700 milliárd dolláros összvagyonnal. Kína továbbra is a második helyen áll, 473 (Hongkonggal együtt) milliárdossal és 1700 milliárd dollárt érő vagyonnal. India befutott harmadiknak 200 indiai milliárdossal és 954 milliárd dollár összvagyonnal.

A nők még mindig alulreprezentáltak a listán, a világ 2781 milliárdosából mindössze 369-et tesznek ki, vagyis körülbelül 13%-ot. A leggazdagabb nő ismét Françoise Bettencourt Meyers, a L'Oréal vagyon örököse, akinek a becslések szerint 99,5 milliárd dollárja van. A leggazdagabb self-made (saját erőből lett) nő továbbra is a svájci hajómágnás Rafaela Aponte-Diamant (33,1 milliárd dollárral).

A milliárdosok átlagéletkora 66 év a listán. A lista legidősebb tagja a 102 éves biztosítási mágnás, George Joseph (1,7 milliárd dollárral), egyike annak a 425 embernek, akik 80 évesek vagy idősebbek. A legfiatalabb milliárdos a világon a 19 éves Livia Voigt brazil örökösnő, akinek nagyapja volt a WEG elektromos berendezéseket gyártó cég társalapítója. A listán 25 olyan ember szerepel, aki 33 éves vagy annál fiatalabb, bár csak 7 olyan, aki ezek közül saját erőből lett milliárdos.