A főpolgármester ünnepi felszólalásában azt mondta, Budapesten a várható élettartam öt évvel alacsonyabb, mint az európai fővárosokban, de ő arra vállalkozik, hogy győzelme esetén ezt az öt évet visszaadja a budapestieknek.

Én azt vállalom, hogy a következő öt évben mindent ennek az életigenlő szemléletnek rendelünk alá

– jelentette ki. Ehhez azonban – áll a 24.hu tudósításában – június 9-én mindenkinek el kell mennie szavazni. „Ha így lesz, akkor Budapest marad a köztársaság őre ebben a hazában”.

Mi magyarok több ezer éve élünk a Kelet és a Nyugat ütközőzónájában. A szabadság eszméi hozzánk mindig nyugatról érkeztek és az azt eltipró fegyverek mindig keletről. Ezek a fegyverek ölték meg Petőfit, és ezek a fegyverek fojtották vérbe az '56-os forradalmat is. Azok, akik ma Putyint választják Navalnij helyett, azok akármiről is szónokolnak a Nemzeti Múzeum lépcsőjén, akármekkora kokárdát tűznek is magukra, akármennyi nemzeti színű zászlót is lobogtatnak, és akármennyi pénzt is költenek a forradalomról szóló kurzusfilmre, azok nem a magyar szabadságért harcolnak. Nem a magyar szabadságért küzdenek, hanem a sajátjukért, hogy azt tehessenek velünk, magyarokkal, amit csak akarnak

– fogalmazott Karácsony Gergely a március 15-i nagygyűlésen.

A főpolgármester szerint nem csak a kormánnyal vagyunk egyre inkább elégedetlenek, de sokan az ellenzékkel is, és bevallotta, hogy ő is többet várt maguktól.

Karácsony hangsúlyozta, hogy a nemzet fővárosának lenni különleges felelősség, ahol akkor is őrizni kell a szabadság lángját, ha máshol már elaludt.

Ma az állam köztársaság helyett legfeljebb részvénytársaság, de a köztársaság nem veszett el teljesen, ott van a diákoknál, a szakszervezetekben, a sok ezer civil közösségben, a polgárjogi mozgalmakban.

Alekszej Navalnij özvegye videóban üzent Karácsony Gergely nagygyűlésén, hangsúlyozva, hogy férje az alapvető jogokért – mint a szólásszabadság, tisztességes választások és a korrupciómentes élet – harcolt, és bírálta Putyin mellett Orbán Viktor politikáját is, kiemelve az egységet gyengítő szerepüket – írta meg az Index. Kiemelte Navalnij erős befolyását és azt, hogy Vlagyimir Putyin elnök nem tudott volna egyedül megbirkózni vele.

EBBEN A KONTEXTUSBAN EMLÍTETTE MEG ORBÁN VIKTOR MINISZTERELNÖKÖT, MINT POLITIKAI CINKOST.

Julia Navalnaja szerint a háború elindítása mögött is az állhatott, hogy Putyin tudta: Európában vannak olyan szövetségesei, akik képesek gyengíteni a kontinens egységét. Az özvegy arra is rávilágított, hogy Oroszországban Putyin elnöksége alatt fokozatosan csorbultak a szabadságjogok. Példaként hozta fel a gyülekezési- és szólásszabadság korlátozását, a tisztességes választások hiányát és a független média ellehetetlenítését. Navalnaja sajnálatát fejezte ki amiatt is, hogy hasonló tendenciák figyelhetők meg Európa több országában, beleértve Magyarországot is.

Végül hangsúlyozta:

Putyin nem Oroszország. Oroszország nem Putyin.

Hasonlóképpen emlékeztetett arra, hogy Magyarországon is vannak olyan emberek, akik nem támogatják Orbán politikáját, és kiállnak a demokratikus értékek mellett.

És Magyarország sem Orbán

– tette hozzá.

 Fotó: MTI/Máthé Zoltán