Emmanuel Macron elnök bejelentette, hogy új törvény készül az orvosilag segített kegyes halálról Franciaországban. Az új jogszabály lehetővé teszi, hogy a halálos betegséggel küzdő felnőttek halálos gyógyszert vehessenek be – írja a Euronews.

Az új törvénytervezet a gyógyíthatatlan betegségben szenvedő felnőttekre korlátozódik, akik várhatóan „rövid vagy középtávon” meghalnak, és akik kezelhetetlen fizikai vagy lelki fájdalomtól szenvednek.

A francia elnök leszögezte, hogy csak olyan 18 éves vagy annál idősebb ember juthat ehhez a joghoz, aki képes saját véleménye kialakítására. Ez azt jelenti, hogy a súlyos állapotú pszichiátriai betegek és az olyan neurodegeneratív rendellenességekben szenvedők, mint az Alzheimer-kórosok, nem lesznek jogosultak erre.

Az érintett betegeknek 48 óra elteltével újra meg kell erősíteniük választásukat, és ezt követően legfeljebb két héten belül választ kell kapniuk egy orvosi csoporttól, mondta Macron. Az orvos ezután küld majd egy három hónapig érvényes receptet a halálos gyógyszerre.

Franciaország így a hetedik olyan európai ország lesz, ahol valamilyen feltételek mentén legális az eutanázia.

Magyarországon az ALS betegségben szenvedő Karsai Dániel küzd azért, hogy saját maga hozhassa meg az életvégi döntését. Az alkotmányjogász nemcsak népszavazási kezdeményezéssel élt (melyet elutasítottak), de a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságáig vitte az ügyet, amivel kapcsolatban az idei év első felében várható döntés.