Ki törte össze már megint Taylor Swift szívét?

Taylor Swift új albuma, a The Tortured Poets Department megjelenése óta a rajongók találgatják, hogy az egyes dalok kik ihlették, és úgy tűnik, nem Joe Alwyn volt a múzsája, akivel az énekesnő hat év után szakított.

Április közepén jelent meg Taylor Swift 11. stúdióalbuma, The Tortured Poets Department, amelyet két órával később egy dupla album követett, így összesen 31 új számot kínál a rajongóknak. Az énekesnő sikerei között szerepel a Spotify-on elért rekordhallgatottság, a minden idők legjövedelmezőbbé vált Eras Tour világkörüli turné, a koncertfilmje, valamint a Time magazin által az év emberének választása. Emellett a bulvársajtó szerint a magánélete is rendeződött, mióta Travis Kelce amerikaifocista párja lett.

Taylor Swift karrierje során a közönség előtt mindig a kedves szomszédlány, mindenki legjobb barátnője képét sugározta. Albumai életének és művészetének korszakait ölelik fel, saját narratívával, hangulatokkal és stíluselemekkel. Dalai gyakran önéletrajzi ihletésűek, de a valóság és a képzelet közti határ elmosódik, ezért a rajongók gyakran készpénznek veszik az énekesnő által művészi túlzásként megfogalmazott dalszövegeket. Swift elismerte, hogy szeret rejtett üzeneteket, easter eggeket elhelyezni műveiben, és bár sokan felrójják neki, hogy dalai csak az exeiről szólnak, ez empirikusan nem igazolható.

A rajongók szerint a The Tortured Poets Department dalai közül többek között Joe Jonas, John Mayer és Jake Gyllenhaal is megkapták a magukét Swifttől. Az énekesnő egykor frappáns választ adott azoknak, akik szerint csak az exeiről ír dalokat, mondván, ha nem akarnak rossz dalokat, ne csináljanak rossz dolgokat.

A Grammy-gálán bejelentett új album címe, The Tortured Poets Department, Joe Alwyn egy korábbi interjújában említett Tortured Man Club csoportbeszélgetésére utalhat, ami a rajongók szerint a szakításukra utal. A swiftie-k szerint a So Long, London és a loml című dalok Alwyn inspirációjára születtek, míg Matty Healy a The 1975 zenekarból hat dalt "kapott" az albumon. Swift és Healy kapcsolata állítólag 2014-ig nyúlik vissza, és a zenei együttműködésükről szóló pletykák megerősítést nyertek, amikor Swift a The 1975 egyik koncertjén énekelt.

Matty Healy botrányos viselkedése nem újdonság, és Swift új albumának szövegei alapján úgy tűnik, a kapcsolatuk hamar kiégett. A The Smallest Man Who Ever Lived című dal feltehetően róla szól, és a dalokban említésre kerülnek Healy kedvenc zenekarai, droghasználati szokásai és az írógépek iránti rajongása is.

A rajongók szerint a kedélyesebb hangvételű dalok, mint például The Alchemy, Swift jelenlegi párjához, Travis Kelce-hez köthetők, aki Super Bowl-győztes lett.

A thanK you aIMee című dal Kim Kardashianra utal, a nagybetűk összeolvasásával kiadja Kim nevét. A dal Swift és Kardashian nyolc éve tartó viszályára utal, amely Kanye West Famous című dalával kezdődött. Swift a Reputation albumával már reagált a drámára, de a thanK you aIMee-vel úgy tűnik, végleg lezárja a viszályt.

Taylor Swift a The Tortured Poets Department debütálásakor közölte, hogy az album egy olyan életszakasz műveit tartalmazza, amely már véget ért, és a sebek begyógyultak. Az énekesnő szerint a könnyek papírra vetése szentté teszi azokat, és ha elbeszéltük a legszomorúbb történetünket, megszabadulhatunk tőle.