A magyar ALS-betegek számának állítólagos megnövekedése a Covid-vakcinák óta

Karsai Péter, Karsai Dániel öccse, egy podcast interjúban beszélt arról, hogy orvosok szerint megtízszereződött a magyar ALS-betegek száma a koronavírus-oltások óta.

Karsai Péter a Mindenségit! csapatának podcastjában említette, hogy a Covid előtti időszakhoz képest érzékelhetően több az ALS-es beteg, de hozzátette, hogy nincsenek bizonyítékai az állítására. Azt mondta, orvosoktól hallotta, hogy Magyarországon a korábbi 150-250 ALS-megbetegedéssel szemben most 1500-2000 esetről lehet tudni, de megjegyezte, hogy ilyen tanulmányokat még nem látott.

A Ritka és Veleszületett Rendellenességgel élők Országos Szövetségének (RIROSZ) elnöke, Pogány Gábor szerint azonban nem tapasztalnak több beteget a Covid óta, és a ritka izombetegségekkel foglalkozó orvosok sem észlelnek lényegi változást. Pogány Gábor kiemelte, hogy a ritka betegségek 96 százalékának még nincs valódi oki terápiája, de reménykednek az ALS-re is kifejlesztendő valós genetikai terápiában.

A Covid-járvány, az oltások és az ALS közötti kapcsolatot vizsgáló kutatásokról szólva Pogány Gábor azt írta, hogy vannak ilyen kutatások, de még nem telt el elegendő idő egyértelmű következtetések levonásához, és inkább fordított következtetésre jutottak. Hozzátette, hogy az ALS betegség esetén veszélyesebb lehet egy Covid-fertőzés.

A koronavírus-vakcinák és az ALS közötti összefüggés felvetése nem új keletű. A brit gyógyszer- és egészségügyi termékszabályozó ügynökség 2022-ben összesen öt bejelentést kapott ebben a témában, de hangsúlyozták, hogy ezek csak időbeli egybeesést jelölnek, nem ok-okozati összefüggést.

2021-ben a Gateway Pundit, egy ismert konteós oldal is foglalkozott egy tanulmánnyal, amelyet a Reutersnek nyilatkozó kutatók szerint nem sikerült bizonyítani, hogy a vakcinák Alzheimer-kórt vagy más neurodegeneratív betegségeket, mint az ALS, okoznának. A Politifact által fact-checkelt tanulmányt J. Bart Classen publikálta, aki ismert oltásellenes nézeteiről, és azt állította, hogy az mRNS-oltások kiválthatják az Alzheimer-kórral és az ALS-sel, valamint a prionbetegségekkel kapcsolatos fehérjék hibás összehajtódását, de bizonyítékait nem tárta fel.

Magyarországon a halálos betegek is borzasztó szenvedésre vannak ítélve

Magyarországon Karsai Dániel tavaly augusztusban szembesült halálos diagnózissal, idén szeptemberben pedig bejelentette, hogy a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságához fordul, mert szerinte az élet végi döntések meghozatalának teljes magyarországi tilalma alapvető emberi jogokat sért. Karsai 2023. szeptember 27-én délben tett drámai bejelentést Facebook-posztjában: 2022 augusztusában ALS-t (amiotrófiás laterálszklerózis) diagnosztizáltak nála. Ez az a súlyos betegség, melyben Stephen Hawking világhírű fizikus is szenvedett. Az ALS egy úgynevezett motoneuron-betegség, amelyben az izmokat mozgató idegsejtek elsorvadnak – lefolyása a mentális képességeket nem érinti, a teljes lebénulást tiszta tudattal élik végig a betegek. Az alkotmányjogász szerint az ALS rendkívül megalázó, az önállóságtól egyre jobban megfosztó élethelyzetbe sodor. A betegség utolsó szakasza gyakorlatilag vegetatív létezés, bármiféle tudatos aktivitás vagy kommunikáció lehetősége nélkül. Hazánkban 1998 óta elismerik a passzív eutanáziát. De nem engedélyezett az aktív eutanázia egyetlen formája sem, azaz a gyógyíthatatlan betegeket bizonyos körülmények között kizárólag az ellátás visszautasításának joga illeti meg.