Az alkoholfogyasztás korai kezdete: Aggasztó jelek Magyarországon

Magyarországon a 11 éves korosztály negyede már kipróbálta az alkoholt, ami a fiúk esetében közel 30 százalékot, míg a lányoknál csaknem 20 százalékot jelent – állapította meg az Egészségügyi Világszervezet friss tanulmánya.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) kutatása szerint a magyar fiatalok korán kezdik az alkoholfogyasztást, ami aggodalomra ad okot. A Blikk által ismertetett jelenség okait és a lehetséges megoldásokat Dr. Funk Sándor főorvos, addiktológus, pszichiáter elemezte.

Funk Sándor szerint a társadalom hozzáállása az alkoholfogyasztáshoz túlságosan elnéző, és a szülők sem fordítanak elegendő figyelmet arra, hogy gyermekeik ne fogyasszanak alkoholt. Az alkohol ártalmas idegméreg, és a gyerekek számos olyan példát látnak, amely pozitívan tünteti fel a fogyasztását. A reklámok, a kocsmák és a részeg emberek mindennapos látványa, valamint a családi körben tapasztalható metakommunikáció is hozzájárul a korai alkoholfogyasztás elterjedéséhez.

A szakember szerint a szülőknek és gyermekeiknek bizalmi kapcsolatot kellene kialakítaniuk, hogy a szülő tudomást szerezzen a gyermek alkoholfogyasztásáról, és lehetősége legyen beavatkozni. A szülőknek fel kellene hívniuk a figyelmet arra, hogy az alkoholfogyasztás 18 éves kor alatt tilos, és ártalmas a fejlődő szervezetre. Ha a gyermek mégis kíváncsi az alkoholra, akkor csak szülői felügyelet mellett és minimális mennyiségben próbálhatja ki, azzal a feltétellel, hogy ígéretet tesz a további fogyasztás mellőzésére.

A statisztikák javítása érdekében Funk Sándor a jutalmazás-büntetés technikájának alkalmazását javasolja, bár elismeri, hogy a gyerekek motiválása oklevéllel nem valósítható meg. A szankcionálás is nehézkes, mivel az alkoholszondák nem a gyerekek kapacitására vannak kifejlesztve. Így marad a felvilágosítás és a társadalmi szintű alkoholfogyasztás, valamint annak eltúlzott népszerűsítésének visszaszorítása.