A gyermekes családok adóterhelése nőtt Magyarországon

Nem változott az adóék mértéke 2023-ban az egyedülálló, átlagbért kereső, gyermek nélküli munkavállalók számára Magyarországon, azonban a gyermekes háztartásokban növekedett az adóék. Az OECD Taxing Wages 2024 című kiadványából kiderül, hogy a gyermek nélküli háztartásokban a teljes munkaerőköltség 41,2%-át tette ki az állami elvonás, ami jelentősen meghaladja az OECD 34,8%-os átlagát.

Az OECD évente közzéteszi a Taxing Wages jelentését, amely bemutatja az adóék mértékét a tagállamokban. Magyarországon a gyermek nélküli, egyedülálló, átlagbért kereső munkavállalók esetében az adóék 41,2%-ot tett ki, ami a 12. legmagasabb rátának felelt meg a 38 OECD tagország között. A visegrádi országok közül csak Lengyelország különbözik jelentősen alacsonyabb, 34,3%-os adatával.

A gyermekes háztartásokban azonban minden kategóriában nőtt az adóék mértéke a 2022-es adatokhoz képest. Az egyedülálló, kétgyermekes, az átlagkereset 67%-át kereső munkavállalók esetében például 2 százalékponttal 25,7%-ra emelkedett.

Az OECD jelentése szerint Magyarországon 2023-ban nem történt változás a személyi jövedelemadó és a társadalombiztosítási járulékok terén, így az adóék mértékében bekövetkező változások az átlagkereset változásához köthetők. Greff Magdolna, az RSM Hungary adóüzletágának menedzsere szerint a 2021. évi befizetett szja terhére a kormány által 2022-ben lehetővé tett egyszeri adóvisszatérítés jelentősen csökkentette az adóék mértékét a gyermeket nevelő családok esetében a 2022. év vonatkozásában.

Az RSM szakembere hozzátette, hogy a bruttó átlagkereset jelentős emelkedése mellett a családi adókedvezmény mértéke változatlan maradt 2016 óta, ami csökkenti az adóterhelésre gyakorolt kedvező hatását. Greff Magdolna megjegyezte, hogy a Taxing Wages kimutatás csak 2 gyermekes családmodelleket vizsgál, így a teljes képhez további családmodellek elemzése is szükséges lenne.

A magyarországi adóék mértéke minden vizsgált háztartási kategóriában meghaladja az OECD-átlagot, a legnagyobb eltérés az egyedülálló, gyermektelen, az átlagbér 67%-át kereső munkavállalóknál figyelhető meg. Az adatok alapján a gyermekes családok adóterhelése alacsonyabb, mint a gyermekteleneké, de az eltérés csökkent 2023-ban az előző évhez képest. A KSH adatai szerint a bruttó átlagkereset éves növekedése jellemzően 6-11 százalék között mozgott, míg az utóbbi két évben a növekedés kiugró, 17 százalék körüli értékeket ért el, ami tovább súlyosbítja a helyzetet.