Karsai Dániel Pro Urbe Budapest-díjat kapott

Karsai Dániel, az aktív eutanáziáért évek óta küzdő alkotmányjogász, a Pro Urbe Budapest-díjat vehette át emberi jogokért és a jogállam védelmében végzett tevékenységéért, valamint személyes tragédiájával a társadalmi tabuk ledöntésére vállalkozó kiállásáért. A díjat egészségi állapota miatt öccse, Karsai Péter vette át csütörtökön.

Karsai Dániel jelenleg kórházban ápolják, és bár már túl van a tüdőgyulladáson, továbbra is plusz oxigént kap, ezért nem tudott személyesen részt venni a díjátadón. A díjat Karácsony Gergely főpolgármester adta át, aki elmondta, hogy a díj nem az eutanázia kérdésében való állásfoglalásnak, hanem az elkötelezettségnek és az emberi méltóság tiszteletének szól. Karácsony szerint a díjat általában azok kapják, akik fizikailag építik a várost, de Karsai Dániel elkötelezettsége, hitének és lelkesedésének hitelesítése is hozzájárul Budapest épüléséhez.

Karsai Péter beszámolója szerint bátyja, Dániel örült a díjnak és büszke volt rá, de az egészségi állapota miatt már csak bólintásokkal és pislantásokkal tudott kommunikálni. A főpolgármester hozzátette, hogy a díj az egyik legjobb helyre került, mivel Dániel a saját sorsával hitelesítette az elkötelezettségét.

Karácsony Gergely kiemelte, hogy a díj odaítélése nem jelent állásfoglalást az eutanázia kérdésében, és fontosnak tartja, hogy a magyar társadalom érdemi párbeszédet tudjon folytatni erről az ügyről. A főpolgármester szerint mindkét oldalon vannak meggyőző érvek, és ő maga is meggyőzhető mindkét irányba. Hozzátette, hogy az emberi méltóság tisztelete és az alapvető jogok érvényesülésének előmozdítása olyan értékek, amelyeket Budapest Főváros Önkormányzata is teljes egészében oszt.

Karsai Péter elmondása szerint bátyja állapota napszakról napszakra változik, és szerdán volt az állapota legjobb időszaka, amikor nehezen is, de érthető mondatokat tudott megfogalmazni. Az orvosok egyelőre nem tudják megmondani, mikor lesz olyan állapotban, hogy hazaengedhetik. Jelenlegi állapotáról annyit mondott, hogy a nemrég kapott tüdőgyulladást kezelni tudták, és a plusz oxigén csak a légzését segíti, nem lélegeztetőgépen van. Karsai Péter pénteken viszi be a díjat fivérének.

Karsai Dániel tavaly jelentette be, hogy gyógyíthatatlan ALS-betegségben szenved. A jogász azóta azért küzd, hogy a magyar törvényeket változtassák meg, és saját maga dönthesse el, mikor és hogyan kívánja befejezni az életét. Március 31-én hagyta abba ügyvédi tevékenységét, de döntése nem érinti a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságán (EJEB) folyamatban lévő ügyét, amelyet azért folytat, hogy méltósággal vethessen majd véget életének.