Ingyenes sofőrtanfolyamot biztosítanak azoknak, akik beszállnak a szállítmányozásba. A kormány Facebook-oldalán is meghirdette, hogy teherautóra, kamionra, buszra is lehet majd jogosítványt szerezni így, ráadásul még a GKI-igazolvány költségeit is átvállalják. A feltétel legalább kétéves B kategóriás (személyautós) jogsi, a sima egészségi megfelelőségen túl PÁV-alkalmassági.

A Facebook-oldal az Országos Foglalkoztatási Közhasznú Nonprofit Kft. (OFA) weboldalára irányít, ahol elolvashatók a „Munkaerőhiány csökkentését célzó program a szállítmányozás és a személyszállítás területén” nevű program részletei.

Az előzetes tervek alapján több mint ezren szerezhetnek jogsit. A programot a Nemzeti Foglalkoztatási Alapból finanszírozzák, a támogatás vissza nem térítendő.

A cél, hogy a Magyarországon székhellyel, telephellyel rendelkező, árutovábbítási, áruszállítási vagy személyszállítási tevékenységet végző munkáltatók munkaerőhöz juthassanak. A programba állástalanokat, inaktív embereket és munkahelyváltáson gondolkodókat is várnak. Az elhelyezkedést is garantálják legalább 12 hónapon át.

Attól függően, hogy valaki álláskereső-e, 20-30 százalék önrészt is be kell először fizetnie, de 12 hónapi munka után visszatéríti ezt az állam.

A jelentkezési határidő 2024. március 31. A programba munkáltatók jelentkezését is várják. A képzések megvalósításának határideje 2025. augusztus 31.

 Fotó: Wolfy