Autósok százezreinek fáj a mostani időszak, már megint zsebbe kell nyúlni

A magyar autós is bajba kerülhet egy olaszországi kiránduláson, keményen bírságolnak a szezonális gumicsere elmulasztásáért. Elkészült egy nagy nyári gumiteszt, hogy könnyebb legyen a választás.

Spórolós ember már itthon is régen négyévszakos gumikra váltott, különösen ha nem napi száz kilométerekre használja az autóját. A négy évszakos gumik télen, nagyobb hóban is nagyjából megállják a helyüket, ami a mögöttünk hagyott télen talán egyszer fordult elő. Persze, aki sokat megy, és nagyobb teljesítményű autóval rendelkezik, számára továbbra is a téli gumi az optimális választás, aminek már elérkezett a cseréje.

Magyarországon nem kötelező nyáron a nyári, télen a téli gumit használni, a rendőrség nem büntethet meg érte, és a biztosításnál sem jelent hátrányt, sőt, előny lehet a megfelelő abroncs használata.

Azonban Olaszországban április 15-ig kötelező a téli kerekek lecserélése, és egy hónap türelmi idő után komoly büntetésekkel sújthatják azokat, akik nem tesznek eleget ennek a követelménynek. A büntetés 422 és 1695 euró közötti pénzbírság, valamint a forgalmi engedély esetleges visszavonása lehet, amit csak műszaki szemle után kaphatnak vissza az autósok.

A lengyel AutoSwiat által készített nyári gumiabroncs teszt során 55 modellt vizsgáltak, de 35 már az elején kiesett, mivel nem teljesítettek kielégítően a fékezési teszteken. A teszt során a teljesítmény mellett az ár/élettartam arányt és a gördülési ellenállást is figyelembe vették.

Nyári gumiabroncs rangsor 2024 - ezek lettek a legjobb személygépkocsi abroncsok

A 205/55 R16-os 91V méretű abroncsok közül a Michelin Primacy 4+ lett a tesztgyőztes, míg a Continental PremiumContact 7 és a Bridgestone Turanza 6 a következő helyezettek. A 16. helyezett már csak kielégítő minősítést kapott, az utolsó pedig csak feltételesen ajánlott. A tesztgyőztes hazai árának akár a feléért is lehet vásárolni ajánlott, teszten bizonyított gumikat.

A négyévszakos gumiabroncsok népszerűek a buszok, kisteherautók és lakóautók használói körében, de ha a jármű nyáron is intenzív használatnak van kitéve, a nyári gumi az optimális választás, mivel a négyévszakos abroncsok riasztó mértékben kopnak nagy éves futásteljesítmény esetén.

Íme a 225/55 R17-es furgon-méretek rangsora:

Az első két helyen a Bridgestone PotenzaSport és a Continental PremiumContact 7 áll holtversenyben, míg a hetedik helyezett már csak kielégítő értékelést kapott. Az utolsó helyezett éppen csak befért a feltételesen ajánlott kategóriába.