A Fidesz-frakció nem támogatja Dunai Mónika gyónási titokra vonatkozó módosítását

A Fidesz frakciója kijelentette, hogy nem támogatja Dunai Mónika fideszes képviselő gyermekvédelmi törvényt érintő módosítását, amely a gyónási titok szigorítását is magában foglalná. A képviselőcsoport szerint a jelenlegi szabályozás elegendő, és módosítása nem szükséges.

A frakció közleményében hangsúlyozta, hogy csak olyan módosítást támogatnak, amely szigorítást tartalmaz, és kiterjeszti a fegyelmi felelősségre vonást, valamint a büntetőjogi következményeket a gyermekvédelmi jelzőrendszer valamennyi tagjára, ha azok elmulasztják jelzési kötelezettségüket egy gyermek veszélyeztetettségének észlelése esetén. Kivételek ez alól nem lehetnek sem egyházi, sem alapítványi, sem egyéb fenntartású intézményekben.

Dunai Mónika javaslata szerint a gyermekjóléti szolgáltató munkatársai és a gyámhatósági ügyintézők büntetőjogi felelősségre vonhatók lennének, ha nem kezdik meg három munkanapon belül a kiemelt veszélyeztetésre vonatkozó jelzés kivizsgálását. A kiemelt veszélyeztető okok között szerepelhet a gyermek szexuális, fizikai bántalmazása vagy elhanyagolása.

A módosítás nemcsak azokat sújtaná szigorúbban, akik közvetlenül ártanak a gyerekeknek, hanem azokat is, akik tudomásuk van egy bántalmazásról, de nem tesznek jelzést. A törvény értelmében akár két évig terjedő szabadságvesztés is kiszabható lenne azokra a szakemberekre, akik nem jelzik, ha a gyermek veszélyeztetett helyzetben van.

A kormány a kegyelmi botrányra reagálva új gyermekvédelmi csomagot terjesztett elő, amely többek között a gyermekvédelmi dolgozók életvitelének vizsgálatát is magában foglalja, beleértve azt is, hogy ki hányszor és milyen szórakozóhelyekre jár. A javaslat szerint a gyermekek ellen elkövetett szexuális bűncselekmények esetében nem lenne elévülés, továbbá szigorítanák a gyerektáboroztatás feltételeit és feketelistára tennének bizonyos pornográf internetes oldalakat.

Dunai Mónika múlt pénteken olyan módosítót nyújtott be, ami már az egyházi, egyesületi és alapítványi intézmények dolgozóinak is bejelentési kötelezettséget írna elő, de kiegészítette azzal, hogy továbbra sem terheli „jelzési vagy kezdeményezési kötelezettség az egyházi jogi személy és a vallási egyesület vallásos szertartást hivatásszerűen végző tagját az olyan információval kapcsolatban, amire a hivatásánál fogva titoktartási kötelezettsége áll fenn”. Vagyis hogy a katolikus papokat továbbra sem lehetne megbüntetni, ha nem jelentik, hogy gyóntatás közben pedofil bűncselekményről szereztek tudomást.

A Fidesz egy új gyermekvédelmi törvénycsomaggal reagált április végén a kegyelmi ügyre, hogy ezzel mérsékeljék a politikai károkat, de ahogy ebben a cikkünkben írtuk, még ez a kármentés sem zajlik zökkenőmentesen. A Fidesz most azt mondja, ezt a részt nem fogja megszavazni. Ezzel azonban nem fog változni semmi, mert a jelenlegi törvény szerint is kívül esik a jelzőrendszeren a gyóntató pap. Selmeczi Gabriella, a Fidesz politikusa a parlament népjóléti bizottságának keddi ülésén azzal érvelt, hogy a papok nem közfeladatot látnak el a gyóntatás során, így ilyenkor nem is tagjai a gyerekvédelmi jelzőrendszernek, vagyis nem vonatkozhat rájuk a jelzési kötelezettség. Amikor viszont egy egyházi iskolában tanít, akkor már a jelzőrendszer része, így a tudomására jutott információt köteles jelenteni.

A Magyar Katolikus Egyház kiemelte, hogy az állam az egyházak jogairól szóló törvény alapján köteles tiszteletben tartani a vallási közösségek belső szabályait, így a gyónási titkot is, annak védelme ugyanis “a katolikus vallás egyik legszigorúbb előírása, a titoktartási fegyelem a bűnbánat szentségét védi”. Az egyház szerint a gyermek- és ifjúságvédelem témája kiemelten fontos, és minden tudomásukra jutott esetben a Vatikánnal együttműködve a világinál szigorúbb szabályok alapján folytatják le belső vizsgálatukat.

Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke kritikával illette a javaslatot, azt állítva, hogy a kormányzati döntések tönkreteszik a katolikus egyházat, és hogy a gyermekbántalmazási ügyekben a papok titkolózhatnak, ha a bűncselekményről gyónási titkot érintően szereztek tudomást.