Civilek összefogása a környezetvédelemért

A Föld védelme érdekében a hazai civil szervezetek együttműködése elengedhetetlen, és ezt a szándékot a Zöld Civil Együttműködés több mint 70 tagja is osztja. A közös cél a zöld átállás elősegítése, a nem fenntartható szokások megszüntetése, és egy olyan társadalom megteremtése, ahol az emberek harmóniában élnek a természettel.

A Kárpát-medence állapotának javítása érdekében a civil szektorban tevékenykedő zöld szervezetek már több mint három évtizede dolgoznak együtt Magyarországon. A Humusz Szövetség közleménye szerint a szervezetek a tudásmegosztás és a közös előrehaladás érdekében minden évben megrendezik az Országos Találkozót, amelyhez május 8-ig lehet csatlakozni a Zöld Civil honlapján.

A 33. Zöld Országos Találkozót 2024. május 24-26 között rendezik meg Nagykovácsiban, ahol szakmai fórumok, fejlesztő workshopok és közösségi programok várják a résztvevőket. A pénteki konferencián a klímabarát településfejlesztés és az ESG szabályozás hatásai kerülnek terítékre, valamint bemutatkoznak a vállalati és civil együttműködések is.

A szombati programban 12 szakmai szekcióbeszélgetés során teremtésvédelmi programok, víz- és klímavédelem, városi zöld megoldások, oktatási jó gyakorlatok és az akkumulátorgyárak körüli problémák kerülnek elő. A találkozó szellemi műhelymunkája mellett szórakoztató programok is helyet kapnak, mint például társasjáték-est, közösségi színház, standup fellépés, koncert és kirándulások. A hétvége zárásaként pedig a Zöld Civil Díj átadására kerül sor.

Merza Péter, a Humusz Szövetség alelnöke kiemelte, hogy a programok összeállításakor fontos volt, hogy a zöld egyesületek és alapítványok mellett a fiatalokat és pedagógusokat is megszólítsák, akik kedvezményesen regisztrálhatnak az eseményre.

Azok számára, akiket kevésbé érdekelnek a szakmai előadások, de szívesen megismerkednének a szervezetek tevékenységével, a Zöld Forgatag majális-szerű vásárt kínál május 25-én a Teleki–Tisza-kastély parkjában, amely ingyenesen és regisztráció nélkül látogatható.