Hszi Csin-ping látogatása és a tibeti zászlók eltüntetése

A rendőrség biztonsági okokból korlátozta a tibeti tüntetők mozgásterét Hszi Csin-ping kínai elnök magyarországi látogatása idején, több helyszínt is áthelyezve.

A Mátyás templom közelében található Hess András tér helyett a tibeti felszabadítást követelő tüntetők csak az Ostrom utcában, a Vár területén kívül demonstrálhattak volna. A rendőrség ezt azzal indokolta, hogy a Hess András téren tervezett demonstráció „a nemzetközileg védett személy mozgása szempontjából biztonsági deficitet generál”. A bejelentő, Hendrei Tibor József nem fogadta el ezt a helyszínt.

Egy másik tüntetés helyszínét is módosította a rendőrség: az I. kerületi Dózsa György tér helyett a tüntetők a Horváth kertben, a Déryné szobránál kaptak helyet, szintén a védett személy biztonságára hivatkozva. A rendőrség a 444 portál szerint itt is a védett személy biztonságára hivatkozott.

Csupán egy tüntetést fogadott el a rendőrség ott, ahová bejelentették: a Városháza parknál valóban lobogtathattak tibeti zászlókat. Itt a tüntetők zászlókkal és molinóval fejezhették ki tiltakozásukat, és az elsőként érkező tüntető úgy vélekedett, hogy azért engedélyezték ezt a helyszínt, mert arra valószínűleg nem halad át a kínai elnök konvoja.

A rendőrség korábban, öt évvel ezelőtt többször is bocsánatot kért Hendrei Tibor Józseftől, mert jogellenesen akadályozták a Tibet melletti tüntetését.

A Párbeszéd országgyűlési képviselője, Szabó Tímea egy tibeti zászlót terített ki a képviselői irodája ablakán, ezzel köszöntve a kínai elnököt. A képviselő elmondása szerint alighogy kikerült a zászló, a Hivatalból már le is szóltak neki, hogy „Kövér László és a titkosszolgalat tud a dologról”. Szabó Tímea nem hatotta meg a figyelmeztetés, posztjában kifejtette, hogy a tibeti zászló nem tiltott önkényuralmi jelkép, nem szeméremsértő és semmilyen jogaszabályba nem ütközik a felmutatása, ezért nem érti a fenyegetést.

Nehogy már ott tartsunk, hogy nem lehet tiltakozni a kínai emberi jogi jogtiprások, Tibet elnyomása vagy az akkugyarmatosítás ellen, mert akkor bevetik a titkosszolgálatot – fűzte hozzá a történtekhez Szabó.