7 dolog, amit érdemes megnézetni tavasszal az autón

Tavasszal már alig várjuk, hogy útnak induljunk a szabadba, leengedjük az ablakokat és élvezzük a friss levegőt. Mielőtt azonban belevetnénk magunkat az utazgatásba, ne feledjük, hogy a hideg időjárás viszontagságai a kocsit sem kímélték.

Az ALD Automotive | LeasePlan összegyűjtötte, mit érdemes leellenőriztetni, lecserélni, illetve kitisztíttatni az autóban még a nyári szezon beköszönte előtt.

Ablaktörlő és szélvédőmosó

A téli időszak megviseli az ablaktörlő lapátokat, hiszen a hidegben a gumi könnyen kiszárad és megtörik. A jó idő beköszöntével a menet közben felkenődő bogarak miatt nagy szükségünk lesz ép ablaktörlőkre, ezért érdemes lecserélni a kopott lapátokat. Az évszaknak megfelelő típusú szélvédőmosó folyadék használata is fontos, mivel ez oldja a szerves anyagokat a szélvédőn.

Klímarendszer

A nyári szezonban a klíma használata nélkülözhetetlen, ezért mielőtt elkezdődik a klímaszezon, érdemes alaposan kitisztíttatni a rendszert. A klímagáz szintjét is érdemes ellenőriztetni, hogy a szezonban ne kelljen heteket várni a hűtőközeg utántöltésére.

Szűrők

A klíma kitisztítása mellett a pollenszűrő cseréje is fontos, hogy megakadályozzuk a pollenek és a tavaszi allergének keringését az autóban. A motortér levegőszűrőjére is figyelni kell, hogy a por ne okozzon kárt a motorban.

Akkumulátor

A hideg idő és a fagyok megviselhetik az akkumulátort, ezért érdemes szakemberrel ellenőriztetni az állapotát, hogy ne a hétvégi túrán kelljen a lemerült akkumulátorral bajlódnunk.

Folyadékok

Mielőtt hosszabb útra indulunk, gondoskodjunk a fék- és hűtőfolyadékok, a motorolaj és a szélvédőmosó folyadék utántöltéséről.

Gumik

Amikor már tartósan 7 fok felett van az átlaghőmérséklet, érdemes lecserélni a téli gumit. A gumik és a kerekek állapotát is ellenőriztessük, mielőtt belevágnánk a tavaszi-nyári időszakba.

Alváz

Tavasszal érdemes ellenőriztetni a felfüggesztést, elvégezni a szükséges javításokat és egy alapos, az alvázat is érintő mosással lezárni az autó tavaszi megújulását.