A leggyakrabban visszatekert kilométerórájú autók Magyarországon

A carVertical autóipari adatszolgáltató cég kutatása szerint a német márkák használt autóinál a leggyakoribb a kilométeróra visszatekerése Magyarországon.

A carVertical negyedik alkalommal végzett kutatást a hazai piacon, és a vizsgálatok alapján a Porsche 911-es modelleknél a legmagasabb a visszatekert kilométerórák aránya, 12,05 százalék. A német sportkocsi után a Jeep Grand Cherokee (10,49%), Audi A8 (9,82%), Opel Vectra (9,3%) és Mercedes-Benz CLS-Class (8,33%) következik a listán. A portálon ellenőrzött járművek 6,07 százalékánál fordult elő hasonló csalás, átlagosan 74 000 kilométerrel csökkentve az autók valós futásteljesítményét.

A carVertical felhívja a figyelmet arra is, hogy a 20 leggyakrabban manipulált kilométerórájú autó közül 10 prémium kategóriájú. Ez a tendencia a magasabb haszon reményében történő kockázatvállalásra utalhat. A cég megjegyzi, hogy a modernebb, digitális kilométer-számlálók esetében gyakran egyszerűbb a manipuláció, mint a régebbi típusú műszereknél.

A kutatás során a carVertical azokat az autókat is kiemelte, amelyeknél a legkevésbé valószínű a kilométeróra állásának visszatekerése. Ebben a kategóriában a Volkswagen Touran áll az élen 5,13 százalékos aránnyal, ami azt jelenti, hogy Porsche 911-et venni 2,5-szer kockázatosabb, mint Tourant. Érdekes módon a legkevésbé manipulált autók között is szerepelnek prémium modellek, mint például az Audi A6 (5,34%), a Volkswagen Passat (5,35%), a Mercedes-Benz S-Class (5,42%) és a Volkswagen Touareg (6,25%).