Karácsony Gergely bírálja Magyar Péter és Vitézy Dávid jelöltjeit, Vitézy a főpolgármester tisztaságpolitikáját kritizálja

A főpolgármester, Karácsony Gergely, nyíltan szembeszállt Magyar Péter és Vitézy Dávid jelöltjeivel, akiket lobbistának nevezett, és felszólította őket, hogy vonják vissza őket a budapesti listáról. Vitézy Dávid viszont egy koszos villamosmegállóval példálózva bírálta Karácsony tisztaságpolitikáját, és a hajléktalanok okozta higiéniai problémákra hívta fel a figyelmet.

Karácsony Gergely a Facebookon fejtette ki véleményét, miután Magyar Péter és Vitézy Dávid kedden közzétették, kiket jelölnek a budapesti listára. A főpolgármester szerint "lobbistáknak nincs helye a Fővárosi Közgyűlésben" és kritizálta az ellenzéki politikusokat, hogy olyan személyeket akarnak a közgyűlésbe küldeni, akik korrupció és kartellezés gyanújába keveredett cégek érdekeit képviselik.

Karácsony különösen kiemelte, hogy Magyar Péter listájának második helyén álló Ordas Eszter egy olyan cég jogtanácsosa, amely ellen a BKV versenyhivatali eljárást indított kartellezés miatt. A főpolgármester szerint ez a cég próbálta megakadályozni, hogy a Fővárosi Közgyűlés elfogadja az új rendeletet, amely a dunai hajózási káoszt számolta volna fel, és amely végre a budapestiek érdekeit részesíti előnyben a turistahajókat üzemeltető cégek érdekeivel szemben.

A főpolgármester Vitézy Dávid listájának egyik jelöltjét, Hutiray Borbálát, a GreenGo közösségi autómegosztó vezérigazgatóját is bírálta, aki egy olyan cég ügyvezetője, amelynek egy Fidesz-közeli oligarcha a tulajdonosa, és ellen korrupció és pénzmosás gyanúja miatt folyik eljárás. Karácsony szerint ez a cég az elmúlt években folyamatosan a saját érdekeit szolgáló szabályozásért lobbizott a fővárosnál, természetesen sikertelenül. A GreenGo-ban a Nobilis-családnak van néhány százalékos részesedése.

Vitézy Dávid reagálásában a Facebookon Karácsony Gergelyt támadta, említve, hogy a főpolgármester által vezetett DK-MSZP listán szerepel Horváth Csaba zuglói polgármester, aki jelenleg is gyanúsított két súlyos korrupciós bűncselekményben. Vitézy szerint ez a helyzet "pontosan annak a pártpolitikai mocsárnak a példája, amitől meg kell szabadítani Budapestet" és kritizálta Karácsonyt, hogy a politikai verseny helyett pártpolitikai támadásokba bocsátkozik.

Karácsony Gergely hangsúlyozta, hogy bár a politikai verseny fontos, a képviselőknek Budapest érdekeit kell képviselniük, nem pedig a cégérdekeket. Ezért felszólította Magyar Pétert és Vitézy Dávidot, hogy "húzzák le fővárosi listájukról a kijáróembereket". Vitézy Dávid viszont arra kérte a főpolgármestert, hogy viselje méltósággal a DK-MSZP-szövetségbe való bekapcsolódását ahelyett, hogy őt vagy Magyar Pétert támadja. Vitézy hozzátette, hogy minden empátiája Karácsonyé, mivel "nincs annyi unikum, amivel ezt el lehetne viselni", de ha már a DK-MSZP szövetségbe bekapcsolódott, akkor méltósággal kellene viselnie ezt.

A Tisza Párt alelnöke, Magyar Péter kommentjében „nagyon röhejesnek” nevezte Karácsony Gergely kérését, és kiállt Ordas Eszter mellett, aki szerinte jogászként és fővárosi képviselőként is azért fog küzdeni, hogy a DK-ás szövetségesei ne tudjanak tovább mutyizni a háttérben. Az LMP társelnöke, Ungár Péter pedig üdítő jelenségnek tekinti, hogy egy sikeres vállalkozást vezető szakember is szerepel egy fővárosi lista bejutásra esélyes helyén, és hangsúlyozta, hogy szükség van ilyen emberekre egy világváros közgyűlésében.

Vitézy Dávid a közelmúltban egy körúti villamosmegálló koszosságával szúrt oda Karácsony Gergelynek, aki korábban ellenezte a BKK-rendészet ötletét, amely a hajléktalanok okozta higiéniai problémák kezelését célozta volna meg. Vitézy szerint a főpolgármesternek fejlesztenie kellene a szociális intézményrendszert és nem szabadna beletörődni a közösségi közlekedés jelenlegi állapotába. Ezzel kapcsolatban kijelentette, hogy kitart a BKK-rendészet létrehozására vonatkozó tervével szemben, amely a tömegközlekedési járatokon uralkodó tarthatatlan állapotokat hivatott megszüntetni.