Hszi Csin-ping magyarországi látogatása és a helyi kínai közösség reakciói

A kínai elnök, Hszi Csin-ping magyarországi látogatása különféle reakciókat vált ki a Magyarországon élő kínaiak körében. Sokan örömmel és megtiszteltetésként élik meg az eseményt, míg mások óvatosabbak, és kerülik a nyilvánosságot.

A Blikk stábja a józsefvárosi kínai piacon tapasztalta a szokásos nyüzsgést, ahol az árusok barátságosak voltak, de Hszi Csin-ping látogatásának témáját kerülték. Egy magyar férfi, aki húsz éve dolgozik a piacon, elmondta, hogy a kínai árusok nem szívesen nyilatkoznak politikai kérdésekben. Az Index riporterei hasonló tapasztalatokról számoltak be, a piacon megkérdezettek nem akartak válaszolni a kérdésekre, és amikor az elnök látogatása szóba került, még azokat a magyar szavakat is elfelejtették, amiket korábban tökéletesen értettek.

Su, aki 2010 óta él Budapesten és egy ügyvédi irodában dolgozik, elárulta, hogy családjában örömmel fogadták a hírt az elnök látogatásáról. Helen, aki már húsz éve él Magyarországon, szintén pozitívan nyilatkozott, és elmondta, hogy sok fejlesztést és fejlődést köszönhetnek Hszi Csin-pingnek. Arron szerint fontos, hogy a két ország vezetői tárgyaljanak és együtt dolgozzanak, példaként említve a vasúti projekteket.

A kínai elnök négyszáz fős delegációval érkezett Budapestre, és a látogatás kapcsán Hszi Csin-ping személyes hangvételű üdvözlő levelében a kínai–magyar barátságot méltatta. Hong, egy VII. kerületi kínai büfében dolgozó személy, viszont közömbösen reagált az elnök érkezésére, mondván, hogy nem szoktak politikáról beszélni otthon, és ő maga nem kíván találkozni vele.

A Kilenc Sárkány étteremben nagy előkészületek folynak, mivel a környező országokból is sokan érkeznek, és a kínai nagykövetség gyűlést szervez a polgárainak. Ferenc, az étterem pultosa szerint mindenki tud az elnök érkezéséről, és nagy az izgalom.

A Magyar-Kínai Baráti Társaság, egy független civil szervezet, amelynek kínai és magyar tagjai is vannak, a két ország közötti kulturális kapcsolatok előmozdítását tűzte ki célul. Nagy Judit Éva, a szervezet elnöke szerint a látogatás a legfontosabb diplomáciai esemény idén, és a kétoldalú kapcsolatok még magasabb szintre léphetnek ennek eredményeképpen.

A Kínai Panda Masszázsszalon tulajdonosa abban bízik, hogy a találkozó mind a két népet naggyá teszi. A szalon vezetője elmondta, hogy az általa olvasott kínai lapok is beszámoltak Hszi Csin-ping érkezéséről és követni fogja az új fejleményeket. A Spicy Fish étterem dolgozói szerint a kínai szakácsok örömkönnyekben törtek ki, amikor megtudták, hogy a Kommunista párt főtitkára Budapestre érkezik, és az elnököt az egyik legnagyobb ikonjukként tartják számon.

Az Üllői úti Jia Le Kínai büfé szívélyes pultosa nem tudta, hogy Hszi Csin-ping Magyarországra látogat, ezért nem szívesen kommentálta az elnöki vizitet, de amikor megtudta, sejtelmesen mosolygott és megkérdezte, hogy mit akarunk enni. A Biang Astoriában dolgozók "Jöjjön, üdvözöljük, very big welcome" – kommentálták félszeg mosollyal a hírt, hogy a világ egyik legmeghatározóbb politikusa hamarosan érkezik.

(Borítókép: Tövissi Bence / Index)