Új típusú biztosítási csalások terjednek

Az Allianz biztosító brit részlege szerint jelentősen, 300 százalékkal nőtt azoknak az eseteknek a száma, ahol képszerkesztő programokkal hamisított fotókat használnak fel kártérítési igények alátámasztására.

Az elmúlt három évben tapasztalt növekedés arra utal, hogy a csalók egyre inkább a digitális manipuláció felé fordulnak. Egy konkrét esetben egy ezüstszínű Ford furgon képét változtatták meg, törött lökhárítót ábrázolva rajta, és ezzel együtt egy közel ezer fontos, körülbelül 450 ezer forint értékű hamis javítási számlát is benyújtottak.

A biztosító csalások elleni csapata azonban észrevette, hogy a kép megegyezik egy közösségi oldalon közzétett fotóval, leszámítva a rászerkesztett sérüléseket.

Egy másik csalási módszer is terjed, amikor egy roncstelepen álló autóra hamis rendszámot helyeznek, és úgy nyújtanak be kárigényt, mintha az adott rendszámú jármű szenvedett volna balesetet. Amennyiben nincs helyszíni szemle, és a kárügyintéző elfogadja az igényt, a csalók jelentős összegeket sajátíthatnak ki.

A biztosítók felhívják a figyelmet arra is, hogy egyre több a teljesen manipulált kárigény, amelyek deepfake technológiát használnak, és gyakran tartalmaznak hamis szakértői jelentéseket és javítási becsléseket.

Scott Clayton, a Zurich biztosító angliai részlegének vezetője szerint a múltban a töréskáros csalásokhoz fizikai baleset szükségeltetett, de ma már pusztán számítógépes manipulációval is létrehozhatók hamis kárigények teljes dokumentációval. A biztosítók ezért egyre több bizonyítékot kérhetnek a sérült járművekről, ami további munkát jelent számukra a jogosulatlan kárfizetések megelőzése érdekében.