Alternatív közmeghallgatást tartottak szerda este Érden a Sóskútra tervezett akkumulátorfeldolgozó ügyében. A fórumon több környékbeli polgármester és Aradszki András, a környék fideszes országgyűlési képviselője is megjelent, nem jött el viszont Sóskút polgármestere, König Ferenc.

Az akkufeldolgozót tervező szlovén Andrada képviselői szintén nem jelentek meg. Ők azt írták:

azért nem jöttek el Érdre, mert először Sóskúton akarnak fórumot tartani.

A Telex információi szerint a fórumon Aradszki azt mondta: a lakosság türelmét kéri, és bízik benne, hogy szakmai alapon születik majd döntés a cég engedélyeztetéséről. Aradszki nyugalomra intette a lakosokat, megerősítette, hogy fontosnak tartja a civil kontrollt. Szerinte akkumulátorgyárakra és akkumulátor-feldolgozókra a klímasemlegesség elérése miatt van szükség. Beszéde közben többen bekiabáltak és nemtetszésüket fejezték ki.

A képviselő előtt és után számos környékbeli önkormányzati képviselő, akkumulátorgyár-ellenes civil és szakértő szólalt meg. Többségük azt hozta fel, hogy mivel az Andrada nem ismert, és még nem kipróbált technológiát használ, ezért elképzelhető, hogy veszélyesen vagy mérgező módon fog működni.

Többen felhozták, hogy éppen nemrég derült ki: 2019 és 2022 között 88 tonna magzatkárosító N-metil-2-pirrolidon került a levegőbe a Samsung gödi akkumulátorcella-gyárából.

Az is szóba került, hogy a szintén akkumulátor-feldolgozással foglalkozó SungEel Hitech bátonyterenyei üzemében a rákkeltő nehézfémek koncentrációja a határérték sokszorosa volt.

Január 16-án derült ki, hogy a szlovén Andrada akkumulátorfeldolgozója a korábbi tervekkel ellentétben nem a Miskolc melletti Alsózsolcán, hanem a Budapest melletti Sóskúton fog megépülni. A településen január 30-án tartottak volna egy lakossági fórumot, ami ordibálásba és botrányba fulladt, így König azt végül lefújta. A fórumról König először gyalog próbált meg elmenekülni, de miután tiltakozók és újságírók követték, végül a rendőrökkel vitette haza magát.

König később az RTL-nek azt mondta:

Csörgött a telefon, a HIPA-ból a vezérigazgató úr keresett, hogy menjek be. Bementem, tájékoztattak, hogy idejön ez a cég, és azt kérték, hogy másnap délre hívjam össze a képviselő-testületet. Összehívtam, idejött az Andrada, PR-osok, és egy kétórás bemutatkozást tartottak vetítéssel, mindennel.

Amikor az véget ért, „megnyomták a gombot”, és kiküldték a sajtóközleményt, hogy Sóskútra jön az Andrada.
Arról, hogy miért nem lehet a helyieket megkérdezni, azt mondta:

Mert a kormány nem engedheti meg magának, hogy itt népszavazások legyenek, mert valakinek biztos problémája lenne mindennel. Ettől a pillanattól kezdve nem tudna a kormány semmit Magyarországra hozni.

Az Andrada egyébként nemrég tartott egy sajtótájékoztatót, amin azt mondták: minden rendben lesz a gyárral, nem fognak mérgező anyagokat a levegőbe engedni. Megígérték: ők lesznek a legjobb szomszédok.

Kiemelt fotó: Facebook