Gyorsan csökkent a koronavírus elleni védőoltás iránti kereslet, január végére látványosan visszaesett az érdeklődés, ma már a megnyitott helyek tíz százalékát sem foglalják le – írta meg a Népszava nyomán a 444, a Semmelweis Egyetem Klinikai Központ adatai alapján.

Ez nem csak náluk van így. Bár az új oltóanyag 2023 őszétől elérhetővé vált Európában, Magyarországon nagyon kicsi maradt az átoltottság: az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) legfrisseb adatai szerint a 60 és 70 év közöttiek elhanyagolható hányadát, alig 0,2 százalékát oltották be nálunk tavaly szeptember és idén január közepe között. Dániában ugyanez az arány 43 százalék ugyanebben a korosztályában.

Az időskorúak között a vizsgált 24 ország közül Magyarország a 23. helyen szerepel, csak Romániát előzzük meg.
Mint a Népszava írja, ez azt jelenti, hogy a leginkább fenyegetett célcsoport döntő többségét nem sikerült felvértezni a 2023-24-es szezonban a covid szövődményei ellen.

Emiatt ismét elkezdett nőni a többlethalálozás is.

A Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Surveillance Központjának adatai szerint a járvány előtti időszakhoz képest a 2023-as év végén, az év 48-51. hetében 12 százalékos volt a halálozási többlet a 65 évesnél idősebbek körében. Ez a cikk szerint egyértelműen az őszi-téli koronavírus-járvány következménye.

Kiemelt fotó: Pixabay