A budapesti CPAC költségei

A csütörtök-pénteken megrendezett budapesti Konzervatív Politikai Akció Konferencia (CPAC Hungary) jelentős költségeket jelenthetett a magyar adófizetők számára, az Átlátszó információi szerint az Alapjogokért Központ akár 1,15 milliárd forint közpénzt is költhetett az eseményre.

Az Átlátszó által végzett vizsgálatok szerint az Alapjogokért Központ idei 4,25 milliárdos támogatásából akár 1,15 milliárd forintot is fordíthattak a CPAC Hungary megrendezésére. Az Index információi alapján a konferencia megnyitóján Orbán Viktor miniszterelnök is felszólalt, míg a második nap Donald Trump videóüzenetével indult, és több magas rangú politikus is részt vett az eseményen.

A támogatások forrása

A Batthyány Lajos Alapítvány (BLA) idén 10,7 milliárd forintnyi közpénzt kapott szétosztásra. Az Alapjogokért Központ a BLA-tól kapott támogatásból költhetett az eseményre, amelyet közérdekű adatigénylés útján szerzett információk alapján az Átlátszó tárta fel. A dokumentumok szerint az elemzőintézetnek a CPAC mellett további rendezvényeket is szerveznie kell, de nincs pontos adat arról, hogy a CPAC-re mennyi pénzt kellett költeniük.

Az előző években az Alapjogokért Központ kevesebb pénzt kapott rendezvényszervezésre, 2022-re 390 millió forintot, 2023-ra pedig 910 millió forintot a BLA-tól.

A BLA szerepe

A BLA 2021 óta egy speciális törvényi kategóriába tartozik, mely szerint a szervezet közfeladatot lát el, és működését az állam finanszírozza. A Miniszterelnöki Kabinetiroda tavaly 9,2 milliárd forintot, idén pedig 10,7 milliárd forintot adott át az alapítványnak.

Az Alapjogokért Központon kívül több BLA által támogatott szervezet is hozzájárul a Fidesz európai szövetségépítési törekvéseihez, mint például a Danube Institute, a Scruton kávézók, a Drogkutató Intézet, vagy a The European Conservative angol nyelvű folyóirat és hírportál. A Danube Institute és a European Conservative támogatták a Brüsszelben megrendezett Nemzeti Konzervativizmus Konferenciát is, ahol Orbán Viktor is részt vett.

A The European Conservative 2023-ig mintegy 1,7 milliárd forintos támogatást gyűjtött be, és egy EP-választási külön-kiadvánnyal is készült a kampányra. A European Conservative Nkft. 2024-es költségeinek fedezésére 694 millió forintos támogatást kapott a BLA-tól.

(Borítókép: A Konzervatív Politikai Akció Konferencia (CPAC Hungary) a Millenárison 2024. április 25-én. Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI)