Beindul a tavasz, nem lesz hiány napfürdőből a hétvége első napján

Sok napsütéssel és kellemesen meleg idővel indul a hétvége, a csúcshőmérséklet 18-23 fok körül alakulhat. A hajnali fagy megszűnik, és a napközbeni többórás napsütés jó hatással lesz közérzetünkre.

A szombati nap főként napos időt ígér, bár időnként gomolyfelhők is megjelenhetnek az égen. Ezekből északon és keleten, valamint délután nyugaton és délnyugaton elszórtan kisebb záporok vagy zivatarok is kialakulhatnak. A déli szél az ország nyugati felén megélénkül, az Északnyugat-Dunántúlon pedig meg is erősödhet. A legmagasabb nappali hőmérséklet 19 és 23 fok között várható, késő este pedig 7 és 13 fokra hűlhet le a levegő.

Borsod-Abaúj-Zemplén megyére elsőfokú, citromsárga figyelmeztetést adtak ki zivatar veszélye miatt. Fronthatással nem kell számolnunk, így a meleg idő a melegfront-érzékenyeknél fejfájást, teljesítőképesség-csökkenést vagy vérnyomásváltozást okozhat. A szelesebb nyugati, északnyugati tájakon ezek a panaszok fokozódhatnak, szédülés vagy ingerültség is jelentkezhet. A nagy napi hőingás miatt réteges öltözet viselése ajánlott.

Markáns melegedés zajlik a térségünkben, ami sok pozitív élettani hatással járhat, érdemes kihasználni a sok napsütést és a még átmenetileg kedvező levegőminőségi helyzetet. Azonban a nagy napi hőingás és a melegedő tendencia miatt gyakrabban jelentkezhet ingadozó vérnyomás, erősödhetnek az ízületi és egyéb gyulladásos folyamatok, jobban fájhatnak a műtéti hegek. Különösen a migrének és egyéb fejfájások erősödésére számíthatunk, gyakori lehet a szédülés, a látásromlás és a fokozott fáradékonyság. Ajánlatos csak fokozatosan növelni a fizikai terhelést.

Vasárnapra száraz, napos időt jósolnak, csupán vékony fátyolfelhők, illetve északon, északkeleten kisebb gomolyfelhők zavarhatják meg a derült eget. A délies, délkeleti szél sok helyütt megélénkül, az Északnyugat-Dunántúlon megerősödik. A hőmérséklet hajnalban 3 és 11, délután pedig 23 és 27 fok között alakul, csapadékra nem kell számítanunk. A jövő hét elején pedig ennél is melegebb lehet.

Az időjárás-előrejelzés folyamatosan frissül, további részletekért látogasson el a következő weboldalra: Index Időjárás.