Gyarmati Andrea: Fönt ragadtam a létrán, mázli, hogy nem történt tragédia

Van egy jó eszköz baj esetére, ráadásul ingyenes. A rendelés közepén érkezik a hívás egy betegemtől, hogy mihamarább beszéljünk, magánügyben kérne tanácsot.

Lyuk természetesen nincs a naptárban, és mint ilyen esetekben, az azonnali tűzoltás tűnik észszerűnek. Az aznapi rendelés utánra invitálom hát. Feldúltan érkezik, nyomós oka van rá. Ezer éve ismerem az egész családot, nagyszülőktől gyerekekig – most az előbbiek egyikével akadt baj.

Mesél: „Anyu évek óta egyedül él, egyik délután elesett. Aznap már beszéltünk vele, ráadásul este dolgunk akadt, nem hívtam még egyszer. Nem volt a keze ügyében mobil, hiába kérjük, hogy még a lakásban is mindenhová vigye magával, így reggelig feküdt a fürdőszobában combnyaktöréssel. Másnap találtunk rá, bekerült a traumatológiára, megoperálták, tőle jövök. Kérlek, beszélj az orvosával, mert nekünk nem sikerült”.

Idős korban gyakori ez a baleset, és az sem egyedi, hogy a hozzátartozók, de még a betegek sem kapnak megfelelő felvilágosítást.

Másnap, mintha az égiek tréfálkoznának velem, felkérnek egy forgatásra, nevezetesen, hogy osszam meg gondolataimat az úgynevezett gondosóráról.

A Gondosóra program egy 65 életév felett ingyenesen igénybe vehető jelzőkészülékes szolgáltatás, célja, hogy a felhasználók egyetlen gombnyomással jelezni tudják problémájukat.

A riasztás egy éjjel-nappal üzemelő diszpécserszolgálathoz fut be, ahol szakemberek nyújtanak segítséget, szükség esetén értesítik a megadott kontaktszemélyt.

Néhány éve előbb térd-, majd csípőprotézist kaptam, komoly műtétek, hosszadalmas, küzdelmes felgyógyulás.

A minap szükségem támadt valamire a gardróbszekrény felső polcáról, és csak nem fogom szegény fiamat ilyen marhaság miatt ugráltatni, elővettem hát a létrát, sikeresen felmásztam rá, megtaláltam, amit akartam.

Rengetegen élnek egyedül, s bizony adódhatnak helyzetek, amikor technikailag és érzelmileg is sokat jelent, hogy még akkor sem vagy egyedül, ha egymagad élsz a lakásban.

Régóta tudom: az ellátás szempontjából az élet eleje és a vége hasonlít egymásra. Ahogy a csecsemő segítségre szorul, eljön az az életkor is, amikor ismét kiszolgáltatottá válunk.

Egy zárójeles megjegyzés: mint megtudtam, csalók is felfedezték a gondosórában rejlő lehetőséget, ellenük úgy védekezhetünk, hogy nem dőlünk be az olyan telefonoknak, hogy a gondosóra rendszer megbízásából személyesen szeretnék ellenőrizni az eszközt.

Egyébként maga a szerkezet elég csinos darab, én is kaptam egyet, igaz, a beélesítést még nem végeztem el, de hamarosan ez is megtörténik.