ESG TOP 40 lista 2024: Zöld jelzés a legnagyobb hazai cégeknek

A HVG és a Planet Fanatics' Network fenntarthatósági tanácsadó cég második alkalommal állította össze azt a listát, amely a magyarországi nagyvállalatokat fenntarthatósági, társadalmi felelősségvállalási és vállalatirányítási (ESG) szempontok alapján rangsorolja.

A lista célja, hogy felhívja a figyelmet a fenntartható üzleti gyakorlatok fontosságára és ösztönözze a vállalatokat a további fejlődésre. Az ESG TOP 40 lista 2024 hiteles pillanatfelvételt nyújt az ország legnagyobb cégeinek ESG-eredményeiről.

A Green Leaders ESG Award & Forumon az ESG területein elért kiemelkedő magyarországi vállalkozások teljesítményét is díjazták.

A 2024-es díjazottak között szerepel a Magyar Telekom-csoport, az MVM-csoport és a CIB Bank Zrt., amelyek az összesített kategóriában értek el előkelő helyezést.

Az egyes kategóriák győztesei a következők:

  • Environmental (környezeti): Magyar Telekom-csoport, E.On Hungária-csoport, Market Építő Zrt.
  • Social (társadalmi felelősségvállalási): CIB Bank Zrt., OTP Bank Nyrt., MVM-csoport
  • Governance (vállalatirányítási): Magyar Telekom-csoport, Richter Gedeon Vegyészeti Gyár Nyrt., MVM-csoport.

Különdíjakat is kiosztottak, többek között a Spar Magyarország Kft. a legkisebb fluktuációért, a 4iG Nyrt. a legbiztonságosabb munkahelyért, míg az Yettel Magyarország Zrt. az újrahasznosítási arányért kapott elismerést.

További különdíjasok:

  • Esélyegyenlőségi képzésen való részvétel aránya: BorsodChem Zrt.
  • Legkisebb bérszakadék: Lidl Magyarország Bt.
  • Minden csepp víz számít: Hankook Tire Magyarország Kft.
  • A zöldáram aránya: Audi Hungaria Zrt.
  • Igazán felelős vezető: Nestlé Hungária Kft..

A fórumon előadások és panelbeszélgetések során a résztvevők megismerhették a legújabb trendeket, kihívásokat és megoldásokat a fenntartható üzleti gyakorlatok terén.

Szomolányi Katalin, a Planet Fanatics’ Network alapító ügyvezetője szerint a toplista az objektív, nyilvános adatok alapján készült, és célja, hogy inspirációt nyújtson a cégeknek a klímavédelem érdekében tett lépésekhez.

A HVG május 9-én megjelenő friss számában olvasható az ESG Top 40 című 48 oldalas összeállítás, amely csütörtök reggeltől elérhető a hvg360-on is.