A józsefvárosi galériabaleset: a boltos nem érzi magát bűnösnek

"Megértettem a vádat, de nem érzem magam bűnösnek" – mondta a bíróság előtt az a kisboltos, akinek üzletében 2021 decemberében leszakadt a túlterhelt galéria, és egy vásárló életét vesztette.

A Blikk szerint a vádlottat, T. Józsefet halált okozó gondatlan veszélyeztetéssel vádolják, és az ügyészség egy év fogházat kért rá, két évre felfüggesztve. A vádlott azonban nem fogadta el a vádat, így büntetőper indul ellene. Az ügyész a vádiratot felolvasták, amely szerint a tulajdonos nem rendelkezett a galéria terhelhetőségére vonatkozó adatokkal, és nem gondoskodott az üzlet biztonságos kialakításáról. T. József ügyvédje szerint nincs egyértelmű szabályozás arra vonatkozóan, hogy milyen gyakran és milyen jelek alapján kell ellenőrizni egy galéria terhelhetőségét, ezért további szakértők bevonását kérte az ügyben.

A balesetben elhunyt férfi lányával a bolt tulajdonosa a tárgyalás során beszélt, és a nő ügyvédje bejelentette, hogy polgárjogi igénnyel élnek, ami kártérítési követelést is jelenthet a bolt tulajdonosa felé, amennyiben a bíróság felelősséget állapít meg.

A tragikus esemény 2021. decemberében történt, amikor a Baross utca 82. szám alatti kisboltban a raktárnak használt galéria ráomlott a vásárlókra. A Telex korábbi beszámolója szerint egy férfi a helyszínen életét vesztette, további három személy pedig megsérült. A rendőrség tájékoztatása alapján a tűzoltók emelték ki a romok alól a férfit, a mentőszolgálat pedig megpróbálta újraéleszteni, sikertelenül. Egy ott dolgozó nőt kórházba szállítottak.