Budapesti albérletárak: enyhe csökkenés tapasztalható

Az idei évben először tapasztalható a budapesti albérletárak csökkenése, áprilisban 2 százalékos mérséklődést mutatnak a rentingo.com adatai szerint. Az albérletárak csökkenése mellett azonban az ingatlanpiac más szegmenseiben áremelkedés figyelhető meg, különösen a családi házak négyzetméterára nőtt jelentősen.

A közvetítő portál szerint áprilisban az albérletek átlagos havi díja 247 ezer forint volt, ami kisebb a februárban és márciusban regisztrált 251 ezer forintos csúcsértéknél. A keresleti árszint csökkenése már februárban megkezdődött, akkor az ügyfelek átlagosan 230 ezer forintot fizettek volna a kiadó ingatlanokért. Mostanra a februári csúcshoz képest már csak 5 százalékkal kevesebbért keresik a kiadó ingatlanokat.

A rentingo.com elemzése szerint az árcsökkenés oka, hogy a lakást keresők nem bírták tovább követni az állandó áremelkedést. A legtöbb kiadó ingatlant a XI. kerületben keresik, de a belváros közelsége miatt a XIII., IX., VI., VII., VIII. és XIV. kerületek is népszerűek a bérlők körében. A fővárosi bérlők 40 százaléka liftes házban keres fiatalos, világos, erkélyes lakást, és a legnépszerűbb célpontok a XI., a XIII. és a IX. kerületek, ahol az elmúlt tíz évben sok új lakás épült.

A bérlők preferenciái között szerepelnek a világos lakások, az erkély és az új vagy felújított épületek. A passzívházak és az okosotthon-megoldások még nem tartoznak az általános elvárások közé, de több mint negyedük fontosnak tartja a klímát és a modern hőszigetelést.

Az Otthon Centrum adatai szerint a budapesti ingatlanpiac más szegmenseiben az árak emelkedtek. Az első negyedévben a téglalakások négyzetméterára 1,068 millió forint volt, a panellakásoké 773 ezer, míg a családi házak esetében 778 ezer forintot fizettek a vevők négyzetméterenként. A legkisebb, mindössze 3,5 százalékos áremelkedést a panelek könyvelték el, míg a téglalakások az egy évvel korábbinál 5 százalékkal, a házak ellenben már 28 százalékkal magasabb áron keltek el.

A társasházi lakásoknál a legmagasabb négyzetméterárat (1,36 millió forint) az V. kerületben mérte a cég, míg a külső pesti kerületekben a négyzetméterár átlag értéke 700-850 ezer forint között mozgott. A panellakások átlagos négyzetméterára a XI. kerületben volt a legmagasabb (920 ezer forint), míg a külső pesti kerületekben kedvezőbbek az árak.

A budapesti családi házak iránt továbbra is mérsékelt a kereslet, a leginkább favorizált II. és XII. kerületekben a négyzetméterár átlag értéke 1,2 millió forint volt az első negyedévében, míg a külső pesti kerületekben ennél jóval kedvezőbbek az árak, 600 ezer forint körüli négyzetméterár az irányadó. Az ingatlanforgalmazó szerint bár fővárosi átlagban kiugróan magas, 28 százalékos az áremelkedés, ez elsősorban az összetételhatásnak tudható be, ugyanis relatíve kevesen vásároltak, ők viszont drágán.