Újraindul a fideszes képviselő, akinek családi cége már 3 milliárd forintnyi munkát kapott a ceglédi önkormányzattól

Sorozatban hatodjára mérettetheti meg magát a június 9-i helyhatósági választáson Károly Ferenc fideszes képviselő Cegléden, a politikus ugyanis immár 2002 óta stabil tagja a városvezetésnek, és ezt feltehetően családjának cége sem bánja.

Károly Ferenc Sándor és Károly Ferenc Sándorné, ifj. Károly Ferenc fideszes képviselő szülei által tulajdonolt Elastic'91 Kft. legalább 2007 óta kap munkát a ceglédi önkormányzattól. A cég, amely 1991-ben alakult, hivatalosan nem veszélyes hulladék kezelésével és ártalmatlanításával foglalkozik, de a gyakorlatban köztisztasági és építési feladatokat lát el. Az Elastic'91 Kft. rendszeresen nyeri el a ceglédi önkormányzat öt évre szóló köztisztasági keretszerződéseit, amelyek éves szinten jelentős bevételt jelentenek a cég számára.

A közbeszerzési hatóság adatbázisa szerint 2017-ben 581 millió forintos, 2020-ban pedig 598 millió forintos keretszerződést kötött a cég a várossal. 2022-ben egy még nagyobb értékű szerződést is elnyertek, amely a hóeltakarítási munkálatokra vonatkozott, és amelyért 625,1 millió forintot kaphatnak.

Az önkormányzat által közzétett szerződéslisták alapján 2018 óta további 24 megbízást is kapott a cég, melyek összértéke 637 millió forint. Ezek a munkák többnyire út-, közterület-, tér-, parkoló-, járdafelújításokat, valamint csapadékvíz-elvezető rendszerek állagmegóvó munkáit foglalták magukban, az elmúlt két évben pedig kerékpárút építése és közvilágítás telepítése is szerepelt a projektek között.

A cég bevételei 2013-ban kezdtek jelentősen növekedni, az éves beszámolók szerint ekkor ugrott meg 50 százalékkal a bevétel. A legutóbbi, 2022-es beszámoló szerint a cég forgalma már meghaladta a 3 milliárd forintot. A tulajdonosok 2016-ban egyszer vettek fel osztalékot, összesen 50 millió forintot, a többi nyereséget a cégben hagyták.

A 24.hu információi szerint Károly Ferenc népszerű a választókerületében, és ingyenes rendezvényekkel is kedveskedik a lakosoknak. A képviselő nem vesz részt azokon a szavazásokon, amelyek édesapja cégét érintik.

Az Elastic'91 Kft. nemcsak munkákhoz, hanem önkormányzati ingatlanokhoz is hozzájutott. 2022. január 31-én egy szerződés keretében 6,2 millió forintért vásároltak egy önkormányzati ingatlant, amely egy korábban már megszerzett terület része volt. A cégnek nem kellett pályázni az ingatlanra, elővásárlási jogával élt. A hvg.hu 2010-es cikke szerint a cég még 2008-ban vett meg a mintegy 30 hektáros területből 18 hektárnyit nettó 21 millió forintért.